На този ден: Случва се Чернобилската авария

Автор: Plovdiv Now 4693
На този ден: Случва се Чернобилската авария

Важни събития са станали на днешната дата 26 април в миналото.

На този ден през 1986 година се случва Чернобилска авария. Четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил (Украйна) експлодира и се запалва, което е най-голямата ядрена авария в света.

Чернобилската авария е тежка промишлена авария, възникнала на 26 април 1986 година в съветската Чернобилска атомна електроцентрала.

Обикновено тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година, тя е едно от двете събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в днешните Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. СССР, а след разпадането му – Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.

Веднага са приети в болница 213 души, от които умират 31. 28 от тях умират от остра лъчева болест. Повечето са пожарникари и спасители, които се опитват да овладеят аварията, неуведомени за опасността от радиоактивния дим. Пряко от взрива загива само един човек. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят.

Две минути след взрива и активирането на пожарната аларма пристигат първите пожарникари. В гасенето на пожара участват общо 69 души от военизираните пожарни части на централата. Те нямат никаква защита, тъй като наличието на радиация е установено едва в 3:30 часа през нощта. Към 2:00 часа пожарникарите вече имат „радиационен загар“ и повръщат. Помощ им е оказвана на място. Свидетели от пожарникарите (които по-късно умират) споменават, че по време на потушаването на пожара изпитват метален вкус и боцкане по лицето. Пожарникарите успяват да спрат огъня от разпространение към трети енергоблок, тъй като покривът на централата е съставен от битум, вместо от огнеупорни материали. Гасенето е подпомогнато от вертолети, които изсипват над 5000 тона пясък, глина, олово и борна киселина върху тлеещия реактор.

От радиационното замърсяване най-тежко пострадва Беларус, следван от Украйна и Русия. Около 14,4% (29 900 km2) от територията на Беларус е замърсена с 37 – 185 kBq/m2. В България са замърсени 4,3% (4800 km2) от територията със същите концентрации. Разпространението на радиоактивните прахове зависи от метеорологичните условия и голяма част от тях падат из места с голяма надморска височина (като Алпите). Поради високата концентрация на радиация около централата след аварията, гората в околността придобива червен цвят и умира, поради което тя е наречена „Червената гора“. Някои животни също загиват или спират да се размножават.

Жителите на Припят са осведомени за аварията едва на другия ден. Евакуацията на града започва с автобуси от 14:00 часа на 27 април. За един час 53-хилядното население е евакуирано, като му е казано, че евакуацията ще продължи само три дни. Два дни след аварията тя е направена публична по телевизията чрез 20-секундно обявление: В Чернобилската АЕЦ е станала авария. Един от реакторите е повреден. Последиците от инцидента се отстраняват. Предоставя се помощ на засегнатите хора. Съставена е разследваща комисия.

Ето какви други събития са станали на днешния 26 април в миналото:

1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма.

1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява на около 1000 от най-видните емигранти от Френската революция да се върнат във Франция.

1933 г. – Създадено е Гестапо – официалната тайна полиция на нацистка Германия.

1937 г. – Гражданска война в Испания: Испанският баски град Герника е бомбардиран от германски и италиански самолети, изпратени в помощ на Франсиско Франко.

1941 г. – В Любляна е създаден Освободителен фронт на словенския народ.

1942 г. – При експлозия в мина в Манджурия (Китай) загиват 1549 миньори – най-тежкият минен инцидент в света.

1949 г. – В Москва започва първата сесия на СИВ.

1954 г. – Започва Женевската конференция, опит да се възстанови мирът в Индокитай и Корея.

1962 г. – Космическият кораб Рейнджър 4 на НАСА се разбива в Луната.

1962 г. – В космоса е изстрелян първият международен (англо-американски) спътник „Ариел“.

1964 г. – Танганайка и Занзибар се обединяват в обща държава – Танзания.

1978 г. – Започва гражданската война в Афганистан.

1990 г. – Регистрирано е Движението за права и свободи.

1991 г. – Основан е футболният отбор Ф91 Дюделанж от Люксембург.

1994 г. – В Южна Африка се провеждат първите многорасови избори.

1999 г. – Хиляди компютри в света са поразени от компютърния вирус Чернобил.

2000 г. – По инициатива на министър-председателя Иван Костов започва Българският Великден.

2002 г. – 19-годишният Робърт Щайнхаузер застрелва 17 души в училище в германския град Ерфурт, след което се самоубива.

2005 г. – Под международен натиск, Сирия изтегля последните си 14 хил. войници от Ливан, с което се слага край на 29-годишната военна доминация над страната.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина