Какво да правим при косопад и има ли работещи методи

Автор: Plovdiv Now 2166
Какво да правим при косопад и има ли работещи методи

Най-честата причина за косопад както при мъжете, така и при жените е генетичната предразположеност. Всъщност наследствеността представлява около 95% от всички случаи на алопеция (оплешивяване). Останалите 5% от случаите могат да се дължат на редица фактори, включително диета, стрес, болест и лекарства.

Финастерид и миноксидил са лекарства, одобрени за лечение на загуба на коса в резултат на наследствени причини. Прилагането на миноксидил локално чрез директно втриване върху скалпа, където е желан растеж на косата, може да помогне и за забавяне на косопада.

Трайният косопад може да се третира чрез трансплантация на коса. Видът на косопада, както и обстоятелствата и желанията на пациента определят кои процедури за коса са най-подходящи, Puls.bg.

Процедура - пламотерапия (PRP, богата на тромбоцити плазма) e опция за някои хора с косопад. Кръвта на пациента сe центрофугира, като се разделят кръвните клетки и плазмата. Плазмата, която се инжектира в области на косопад на скалпа, помага за възстановяване на кръвоносните съдове, стимулира производството на колаген и насърчава растежа на клетките. Страничните ефекти могат да включват минимална болка и зачервяване на мястото на инжектиране. 

В зависимост от причината за загубата на коса, може да се прилага лазерно устройство за коса. Те са като шапки, каски, гребени и ленти за глава и използват лазерната технология за стимулиране на космените фоликули, насърчавайки растежа на косата и притока на кръв.

Транслантация на коса може да се предприеме при мъже с алопеция, жени с косопад, човек, който е загубил малко коса в резултат на изгаряния или други наранявания на скалпа.

Смяната на косата не се препоръчва при жени с дифузен модел на косопад, тези, които нямат достатъчно "донорски" места (окосмени части на главата, от които се вземат присадки), хора, които образуват келоидни белези, които могат да бъдат резултат от травма, операция, изгаряния или радиационно нараняване.

Присаждането на коса е амбулаторна процедура за подмяна на коса, извършвана в кабинета на дерматологичен хирург. Микроприсадките съдържат един до два косъма на присадка, докато присадките с процепи съдържат между четири и десет, а присадките с перфоратор около 10-15 косъма. Локална упойка се инжектира в скалпа и седация, ако е необходимо за релаксация и комфорт.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина