Нов метод за смяна на колянна става практикуват в Пловдив ВИДЕО

Автор: Plovdiv Now 7201
Нов метод за смяна на колянна става практикуват в Пловдив ВИДЕО

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С последните иновации в ендопротезирането, протезата е съобразена с уникалната анатомия и начина на живот на всеки пациент.

„Тази процедура предлага персонализирана грижа и оптимални резултати“, разказва началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив д-р Димитър Генов.

Чрез усъвършенствани техники за изобразяване и компютърно планиране в институт в Швейцария, хирургичен екип на лечебното заведение прецизно имплантира персонализирана протеза, осигурявайки перфектното й прилягане и подравняване.

„Този подход минимизира увреждането на тъканите, ускорява възстановяването и максимизира дългосрочната функция.“, допълва д-р Генов.
 
По думите му по този начин пациентите изпитват свободата да се движите без болка, благодарение на индивидуалния подход при смяната на колянната става, където прецизността среща грижата, насочена към пациента. 
 
„Уникалното при този метод е, че не се използват стандартните стави, които са в определени размери, а всичко е изработено по радиусите и морфологичните особености на самия пациент. Добре е, че не се отварят канали на костите, от там се намалява кървенето. Тази става е уникална за самия пациент, не може да се използва при друг пациент. Съобразена е с анатомичните особености. Раздвижването е по-бързо и тези пациенти, които сме оперирали, са много добре“, допълва началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Каспела“.

Всичко това може да бъде направено и с тазобедрена протеза.

Методът е прогресивен и навлиза широко в Европа.

„Пациентът се вдига от леглото още на следващия ден и до 3-4 дни е раздвижен. При всеки е индивидуално, но някои тръгват дори без патерици“, казва д-р Благойчо Постоловски от УМБАЛ „Каспела“.

Един от пациентите, на който успешно е приложен новия метод, е 55-годишен мъж, който още преди година е претърпял операция за смяна на колянната става с индивидуална колянна протеза. 
 
„Моят лекар го препоръча след оценка на специфичната ми анатомия на коляното и обсъждане на предимствата на индивидуализирания подход. Индивидуалната колянна протеза е проектирана по поръчка, за да пасне на моята уникална анатомия, което може да доведе до по-добро подравняване, стабилност и цялостна функция в сравнение с готовите импланти.“, обяснява пациентът, който вече тренира футбол без проблем.
 
Процесът, водещ до операцията, е включвал серия от предоперативни консултации и специално образно изследване /скенер/, чрез който да се определят индивидуалните размери на протезата. 
 
„Самата операция мина гладко и бях впечатлен от прецизността и грижата на хирургическия екип. По време на периода на възстановяване следвах цялостен план за рехабилитация, който включваше физиотерапия и постепенно повторно въвеждане в ежедневните дейности. Изпитах по-малко болка и подуване в сравнение с това, което очаквах, което отдавам отчасти на индивидуализираното прилягане на протезата.", казва пациентът на УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив.
 
„Мога да се занимавам с дейности, които някога са били невъзможни поради болка в коленете и ограничения. Плюс това, знаейки, че моята протеза е специално проектирана за мен, ми дава допълнителна увереност в нейната дългосрочна издръжливост и ефективност. Бих насърчил всеки, който обмисля този тип операция, да проучи подробно възможностите си и да ги обсъди със своя лекар. Въпреки че индивидуалната колянна протеза може да не е подходяща за всеки, тя може да предложи големи ползи за тези, които отговарят на условията. Освен това поддържането на положителна нагласа и усърдното следване на следоперативните инструкции може да допринесе за успешно възстановяване и оптимални резултати.", казва още пациентът. 

ПРЕДИ

СЛЕД: 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина