Искате детето ви да учи дистанционно? Родители се оказаха в истински хаос

Автор: Plovdiv Now 5976
Искате детето ви да учи дистанционно? Родители се оказаха в истински хаос

Родители се оказаха в истински хаос по темата как да прехвърлят децата си в дистанционно обучение, ако не става дума за целия клас.

В момента разпоредбите на просветното министерство гласят, че една паралелка минава в електронен вариант на обучение, ако 20 на сто от децата са болни.

Другият одобрен вариант от МОН е само след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, пише glas.bg.

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

Много от семействата искат обаче да оставят учениците си у дома, но се оказва, че това далеч не е толкова лесно.

Една от основните причини е, че просветното министерство обяви, че децата, които остават у дома, ще бъдат обучавани от дистанционни образователни центрове, които така и не са създадени.

Според директора на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева, към момента родител, който реши сам да остави детето си у дома и на електронно обучение, ако целият клас е присъствен, ще получава по-некачествена преподавателска услуга.

"Ако родителите искат детето да учи синхронно, тоест да следи през камера ставащото в клас и урока, родителите му трябва да получат писмено съгласие от всички останали родители на ученици", коментира Кастрева пред "Стандарт".

Тя на няколко пъти вече се е сблъскала със случаи, в които родители на деца, които учат присъствено, отказват да подпишат с мотива: "Не искам някой да дебне моето дете през камера". Затова и според нея повечето семейства, които оставят учениците си вкъщи, независимо по какви причини, няма да получават толкова качествена образователна услуга.

"Сегашното електронно образование не е като миналата година, когато всички ученици бяха поставени в електронна среда", коментира тя.

Според нея тази година не може да се очаква от един учител да преподава първо на целия клас, а след това и на учениците, които са онлайн.

"По-логично е те да получават преди всичко задачи и проекти, които да свършат вкъщи, което не е същото. Освен това родителите, които искат сами да спрат децата си от училище, без целият клас да е под карантина, ще трябва да подпишат декларация пред директора, че ще следят детето да изпълнява училищните разпоредби", допълва Кастрев.

По думите на министър Красимир Вълчев, около 1000 деца учат у дома, но вероятно това е свързано и с твърде разбърканите стандарти за това как трябва да се подхожда по време на коронавирус.

Друг проблем бе предизвикан от заповедта, коментирана между МОН и Здравното министерство, децата да са с маски в двора и без маски в класната стая. Най-съществените коментари бяха как учениците ще играят физкултура, но конкретно решение на МОН за това все още няма.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина