На този ден: Убити са сараевските Ромео и Жулиета

Автор: Plovdiv Now 3572
На този ден: Убити са сараевските Ромео и Жулиета

Важни събития са станали на днешната дата 18 май в историята.

На този ден през 1993 година са убити Сараевските Ромео и Жулиета.

Адмира Исмич и Бошко Бркич, и двамата родени през 1968 г. в Сараево и убити на 18 май 1993 година, стават известни като Сараевските Ромео и Жулиета. За тях е направен документалният филм Ромео и Жулиета в Сараево (1994).

Адмира е бошнячка, а Бошко – сърбин. Завършват заедно гимназия, след което се сгодяват. Следват заедно химия. След започване на гражданската война в Босна и Херцеговина през 1992 г. те остават в обсаденото Сараево, където е много трудно смесени двойки да оцелеят. Затова, 14 месеца след започване на войната, Адмира и Бошко решават да избягат от Сараево и през контролираните от сърбите територии да заминат за Сърбия. В началото на войната в Сараево най-силно влияние има Исмет Байрамович, по прякор Кело, който се съгласява срещу 18000 марки да осигури на двамата влюбени безпрепятствено излизане от Сараево. С тези пари той е трябвало да подкупи снайперистите да си затварят очите, докато Адмира и Бошко претичат през моста Връбаня на река Миляцка, която разделя мюсюлманските от сръбските позиции.

На 18 май 1993 г. през нощта Адмира и Бошко тръгват да прекосят река Миляцка по моста Връбаня, Обаче след като стигат средата на моста, снайперисти откриват огън по тях. Бошко е убит на място, а Адмира, която е ранена смъртоносно, успява да се добере до Бошко и да го прегърне, след което издъхва.

Трагедията на Адмира и Бошко става известна благодарение на множество чужди репортери. Пред тях и двете страни си прехвърлят вината за убийството им. Родителите им научават за смъртта им със закъснение от два дни. Бащата на Адмира се обръща към ЮНПРОФОР за съдействие да приберат труповете. Обаче от ЮНПРОФОР отказват с претекста, че бронираните им коли са уязвими от бронебойни снаряди.

Така Адмира и Бошко остават да лежат непогребани цели шест дена – от 18 до 24 май 1993 г. и никой не може да се добере до телата им, за да ги прибере и погребе. Родителите и на двамата, от двете противникови страни, виждат труповете им и не могат да направят нищо. На шестата нощ сръбски войници успяват да се промъкнат само на двадесет и пет метра от бошняшките позиции. По-късно става ясно, че сърбите са принудили босненски военнопленници да издърпат двамата мъртви към сръбската страна и да ги погребат на гробището Вранеш в Лукавица, в общ гроб. По-късно, през април 1996 г. биват ексхумирани и погребани в Сараево, отново заедно.

Ето какви други събития са станали на днешната дата 18 май в миналото:

1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град.

1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила до 11 септември.

1642 г. – Основан е град Монреал, административен център на канадската провинция Квебек.

1725 г. – Учреден е британският рицарски Орден на банята от Джордж I.

1756 г. – Започва Седемгодишната война, след като Англия обявява война на Франция.

1804 г. – Наполеон Бонапарт официално е обявен за император на Франция.

1836 г. – Основан е град Левангер, Норвегия от шведския крал Карл III.

1858 г. – Състои се сватбата на германската принцеса Щефани Хоенцолерн-Зигмаринген с португалския крал Педру V.

1877 г. – На официална церемония край град Плоещ, Румъния, Самарското знаме е връчено на Трета дружина от Българското опълчение с командир Павел Калитин.

1900 г. – Учреден е орденът „За военна заслуга“.

1903 г. – Съставено е двадесет и шестото правителство на България, начело с Рачо Петров.

1903 г. – Открито е пристанището в Бургас.

1905 г. – Отваря врати Народният музей в София – съвременният Национален археологически институт с музей.

1906 г. – Открито е пристанището във Варна.

1909 г. – Цар Фердинанд учредява ордена „Свети Равноапостоли Кирил и Методий“.

1944 г. – Влиза в сила Сталиновата политика за етническо прочистване на Кримския полуостров, вследствие на което кримските татари започват да се депортират.

1956 г. – Направено е първото успешно изкачване на четвъртия по големина връх в света Лхотце от швейцарска експедиция.

1969 г. – Програма Аполо: Изстрелян е Аполо 10.

1971 г. – Приета е нова Конституция на Народна република България, известна като Живковска конституция.

1972 г. – Влиза в сила Договорът за забрана на складирането на дъното на моретата и океаните на ядрено оръжие и на други видове оръжия за масово унищожение.

1974 г. – Под кодовото име Усмихнатия Буда, Индия успешно детонира първото си ядрено оръжие и така става шестата нация в света, извършила подобен опит.

1980 г. – Изригва вулканът Света Елена. Загиват 57 души, биват разрушени 250 къщи, 47 моста, 24 км жп линии и 298 км магистрали.

1991 г. – Северна Сомалия обявява независимост от останалата част на Сомалия под името Република Сомалиленд, но остава непризната от международната общност.

2001 г. – Състои се премиерата на американски компютърно-анимационен филм Шрек.

2004 г. – Българинът Петко Тотев изкачва връх Еверест.

2008 г. – Учредена е политическата партия Зелените.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина