Как се стигна до извеждането на барикадиралия се полицай Караджов в Пловдив?

Автор: Plovdiv Now   2831
Как се стигна до извеждането на барикадиралия се полицай Караджов в Пловдив?

Бивш полицай с доживотна присъда за убийството на родителите си, се предаде след драматични преговори. Близък негов приятел е водил преговорите с него. Още в самото начало било преценено, че ситуацията е рискова, което наложило намесата и на психолози.

„Още в самото начало имаше информация, че има голям риск за барикадиралият се да има суицидно поведение. От друга страна се прецени, че ако се предприемат силови мерки, има вероятност да пострадат служители на МВР. Ето защо в тази ситуация се взе решение в тази ситуация да се действа мирно“, обясни Иво Бешев, директор на Института по психология към МВР.

Той разказа още, че негов близък човек е водил комуникацията, като психолозите са го наставлявали през цялото време.

„Когато пристигнахме на място, там вече имаше служител на пловдивската дирекция. Негов доверен човек вече провеждаше разговори с него. Нашата задача всъщност беше да комуникираме с барикадиралия се Венцеслав Караджов чрез това лице“, поясни и Нели Костадинова, началник сектор в Институт по психология към МВР-Пловдив за БТВ.

От думите ѝ стана ясно, че „Караджов е отчаян човек, който се чувства притиснат в ъгъла и няма какво да загуби“. Той казал, че ако има навлизане от страна на МВР в неговия имот, „няма да се случи нищо лицеприятно както на него, така и на полицаите“.

„Имахме информация, че той е въоръжен. Нашата задача е да не подлагаме на съмнение това, защото всичко е възможно. Ето защо ние сме реагирали на базата на тази информация и сме работили с този риск, който може да съществува“, поясни Нели Костадинова.

Основната идея била да се изчака и да се говори през цялото време с Караджов. Стратегията на психолозите в такава ситуация е да се изчака колкото се може по-дълго време, за да се снеме напрежението и да не се стигне до негативен край.

„Не сме комуникирали с него след задържането му“, каза още Нели Костадинова.

Караджов се опитал да се обеси, но кабелът се скъсал – приел го като знак на съдбатаСлед неуспешния опит за самоубийство той се е предал на полицията

Вътрешният министър: Благодаря на полицаите, извели Караджов без инциденти

Венцеслав Караджов е вече в затвора

Жената на Караджов продала семейните им имоти, докато бил в арестаРайонна прокуратура образува досъдебно производство след разпита осъдения за две убийства, бивш полицай

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина