Кратката следобедна дрямка носи неочаквани ползи за здравето ни

Автор: Plovdiv Now 4332
Кратката следобедна дрямка носи неочаквани ползи за здравето ни

Сиеста е кратка дрямка в ранния следобед, често след обедното хранене. Такъв период на сън е обичайна традиция в някои страни, особено тези в зоните с топъл климат.

Кратката дрямка повишава умствената и физическа работоспособност, подобрява паметта и концентрацията, понижава кръвното налягане и повишава настроението. Тайната на ползите от дневния сън е неговата продължителност. 

Това може да ви разочарова, но полезният дневен сън трябва да продължи поне 10-20 минути, смятат изследователите. Ако спите по-дълго, реакцията на тялото ще бъде обратната: ще се почувствате уморени и летаргични.

Когато спите от 10 до 20 минути, навлизате в първия или втория етап на съня. Това е достатъчно за възстановяване на силите и почивка.

По време на нощен сън тялото ви може да премине през всичките пет етапа на цикъла на съня няколко пъти. Потапяйки се в по-дълбок сън, мозъкът става по-малко податлив на външни стимули. Това затруднява събуждането и увеличава вероятността от летаргия и умора.

Дневният сън помага при ученето

Ползата от дневния сън за здравето е научно доказана. Много клинични проучвания показват, че дневната дрямка с продължителност от 10 до 20 минути повишава физическата и умствена продуктивност:

  • повишава психомоторната скорост;
  • ускорява времето за реакция;
  • подобрява бдителността и концентрацията;
  • подобрява уменията за учене.

Проучване от 2015 г. на учени от Оксфордския университет установи, че дневният сън подобрява усвояването на думи при бебетата.

Сиеста не само подобрява вниманието и паметта, но и няколко пъти увеличава способността за по-добро запомняне на нова информация веднага след събуждане. Страхотен лайфхак за изучаване на чужди езици!

Сиеста понижава кръвното налягане

Научните данни също потвърждават: обедната дрямка може значително да понижи кръвното налягане. Резултатите от изследването , представено на научната конференция на Американския колеж по кардиология през 2019 г., показаха:

дневният сън ефективно понижава кръвното налягане по същия начин, както намаляването на приема на сол и алкохол.

Според изследвания дневният сън понижава кръвното налягане с 5 mm Hg. Също така е сравнимо с приема на ниски дози лекарства за кръвно налягане, които обикновено понижават кръвното налягане с 5 до 7 mmHg. 

И настроението ви се подобрява

Краткотрайният дневен сън регулира и "хормона на стреса" кортизол, подобрявайки психо-емоционалното състояние. Учените смятат, че хората, които обичат да спят през деня, са по-малко склонни към депресия и разочарование от живота. Бързата дрямка също може да ви помогне да се почувствате по-малко уморени и раздразнителни, ако не сте спали достатъчно предната вечер.

В практиката на дневния сън основното е да се намери баланс - да спите не повече от 20 минути, защото дългата дрямка през деня може да усложни здравословния нощен сън и да доведе до безсъние.

Отделете 10-15 минути за дневен сън – и ще видите как ще се промени животът ви, съветват учените.

Превод: GlasNews.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина