Добавките, които успешно се справят с косопада

Автор: Plovdiv Now 2299
Добавките, които успешно се справят с косопада

Пролетта може да е любимият ни сезон, но тя идва с различни екстри - някои от които, като хубавото време, са приятни, а други, като пролетната умора, косопада и подобни - не чак толкова. В преходния сезон можем да забележим по-усилена загуба на коса, която се дължи на хормонални и други промени в организма, за да се пренастрои след тежката зима.

Вероятно през нея сме изчерпали и запасите си от различни хранителни вещества и сега е време да се заредим с нови, за да посрещнем лятото в най-добрата си форма и външен вид. А ето от какво точно се нуждаем, за да се справим бързо и ефективно с падащите косми или цели кичури от скалпа.

Витамин D

Въпреки че го смятаме за най-лесен за набавяне, или пък точно поради тази причина, това е витаминът, който най-често е дефицитен при голяма част от хората. Да, може да мислим, че 20 минути на ден навън са ни достатъчни, за да си осигурим дневната доза, но понякога се оказва, че имаме проблеми с неговото усвояване и отново се налага да го приемаме под формата на добавка.

А освен за костите и правилното функциониране на имунната система, витамин D е много важен и за здравето на косата и скалпа. Различни изследвания доказват, че алопецията при жените, която често се проявява в конкретни области по скалпа, се повлиява много добре от приема на добавки със "слънчевия" витамин. Когато го приемаме в достатъчни количества, това подпомага здравето на скалпа и стимулира растежа на косата.

Биотин

Водоразтворимият витамин В7 е основна съставка във всички хранителни добавки срещу косопад и за здрава коса. И това не е случайно, защото именно на него трябва да заложим, ако искаме жизнена коса, която остава на мястото си.

Той подобрява кръвообращението на скалпа, с което заздравява косъма и предотвратява падането на косата. Освен това биотинът е от съществено значение за производството на кератин, който пък отговаря за здравината на косата и ноктите. Биотинът също така подобрява еластичността на кожата, което е още една причина да го приемаме редовно.

Витамин Е

Той може да не е толкова известен и хвален като витамин D и биотина, но също може да ни свърши страхотна работа при косопад. Той е силен антиоксидант, бори се с oксидативния стрес и негативното влияние на свободните радикали. Различни изследвания доказват, че приемът му за няколко месеца може значително да намали загубата на коса.

Витамин А

Той е мнoго важен за растежа на всички клетки в тялото. А клетките на косата са най-бързорастящата част от него, която има нужда от правилно подхранване. Когато този витамин се абсорбира, се произвежда себум, който хидратира скалпа и поддържа него и космените фоликули здрави. 

Желязо

Този минерал е от съществено значение за много функции и процеси в организма. Съдържа се в червените кръвни клетки, които доставят кислород навсякъде в тялото, включително и в скалпа, с което се подхранват космените фоликули. А дефицитът на желязо е пряко свързан с косопада, особено при жените.

Цинк

И той, също като желязото, подхранва космените фоликули, предпазва от загубата на коса и се грижи так, която расте, да е здрава и жизнена. Дефицитът му също води до косопад, затова е добре при наличието на този проблем да си пуснем контролни кръвни изследвания.

Масло от тиквено семе

Една не толкова популярна хранителна добавка, която обаче не бива да подценяваме, защото има доказани ползи за растеж и подхранване на косата, както и за спиране на нейната загуба. Дори е по-добрият избор пред кокосовото масло, което често се препоръчва като част от грижата за косата, пише SheFinds.

Учените смятат, че ползите от това масло се дължат на фитостеролите в неговия състав. Тези вещества могат да блокират ензими и хормони в скалпа, които предизвикат косопада. Освен да се приема като добавка, маслото може да се нанася и директно върху скалпа.

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина