Пролетните алергии са тук - какво трябва да знаем за тях

Автор: Plovdiv Now 2109
Пролетните алергии са тук - какво трябва да знаем за тях

Всички чакахме с нетърпение да изпратим зимата и да посрещнем пролетта. Е, новият сезон е вече тук, плановете за лятото започват да се избистрят, а докато се чудим дали днес ще вали или не, на преден план излиза и един друг проблем, с който мнозина се сблъскват през пролетните месеци - алергиите.

Не от вчера и днес учените алармират, че сезонът им става по-продължителен с между половин и един месец, а причинителите им - по-агресивни от всякога, като за това винят преди всичко климатичните промени и глобалното затопляне. Изчислено е, че количеството на полените във въздуха през пролетта ще се увеличи с цели 200% до края на века.

И тази година ситуацията е леко притеснителна за всички, които страдат от сенна хрема, известна още като алергичен ринит, както и от другите прояви на поленовата алергия като сълзене, зачервяване и дразнене на очите, суха кашлица и непрекъснато кихане. Това са реакциите на имунната система към дразнители от околната среда, които най-често са цъфтящите растения.

Снимка 658966

Често можем да сбъркаме симптомите на сезонната алергия с тези на настинката или някой по-лек вирус. Най-лесно сенната хрема се различава със засягането на очите, което е много рядко, когато просто сме се разболели, пише CNN.

Пикът на нейното проявление продължава около седмица, след което хремата и другите екстри могат да ни държат и с месеци в по-лек вид. Ако това се случи, най-добре е да посетим специалист алерголог, който да ни предпише специални антихистаминови медикаменти за облекчаване на състоянието.

Снимка 658967

Можем да си направим и специализирани тестове за установяване на алергени, защото понякога домашният прах, мухълът и някои храни могат да влошат допълнително сенната хрема. Ако страдаме от астма или екзема пък сезонните алергии също може да бъдат по-силно проявени при нас, отколкото при други. Симптомите се влияят и от нивата на някои хормони като тестостерон, естроген и прогестерон, пише The New York Times.

Освен да намерим правилната за нас терапия за облекчаване на проявите на сезонни алергии, можем да го постигнем и чрез редуциране на времето, което прекарваме навън в периода на активен цъфтеж на растенията. Препоръчително е и през деня да не отваряме много прозорците вкъщи и да проветряваме предимно сутрин и вечер, за да намалим концентрацията на полени и на затворено.

 

Източник: Lifestyle.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина