Шествие по Главната улица на Пловдив и откриване на най-новия площад „Театрален“ в деня на театъра

Автор: Мария Луцова 4750
Шествие по Главната улица на Пловдив и откриване на най-новия площад „Театрален“ в деня на театъра

С пищно шествие трупите на Плoвдивския драматичен театър, Куклен театър и Опера Пловдив, както и възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, отбелязаха Международния ден на театъра. 

Всички те облякоха костюми от знакови спектакли, преминаха по Главната улица и спряха за обща снимка на стълбите на Каменица. Носеха плакати с надпис „Театър, моя любов“, Светът е сцена и всички в него сме артисти“ и „Всичко е театър“.

Предстои откриването на най-новия площад в Централен, а на церемонията ще присъстват министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев, кметът на града Костадин Димитров и зам. кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

В шествието се включиха Албена Колева, Камен Донев и Диана Добрева.

„По цял свят богатите хора стоят театри. В Пловдив обикновените хора са осъзнали, че е важен и духът и освен улици, болници и училища, са разкрили театър. Театърът е болница за душата, училище по морал и етика. С откриването на Площад Театрален, искаме да покажем, че пазим паметта на всички онези, посветили живота си на театъра. Театърът е полет на духа, смелост“, каза директорът на Драмата Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Зам.-кметът по култура подчерта, че театърът има свойството да обединява, да премахва различията и че с разкриването на площада всеки ще знае, че градът ни е дал на България първата професионална трупа. 

„Честит празник! Завиждам Ви благородно, защото за разлика от Вас, колкото и да се опитвам да събудя радост в хората, не успявам!“, пошегува се кметът Костадин Димитров. След него министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев призна, че това е стара мечта на всички от екипа. „На това място оттук насетне обикновеното ще става необикновено, всеки минувач ще се превръща в герой. Всеки ъгъл ще крие историям, която чака да бъде разказана“.

След официалните речи актьорите Симеон Алексиев и Тодор Дърлянов върнаха присътващите към времената на създаването на пловдивския театър, където на 8 заседание на областния съвет под силното влияние на Константин Величков и Захари Стоянов са отпуснати 75 000 гроша за създаването на жива трупа.

„Хората не се хранят само с хляб. Един народ ако може само земя да обработва, не може да стори нищо голямо“, казва тогава Константин Величков. След това прозвучаха думите на Ив, Вазов, който в „Отечествен глас“ пише „Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър. 11 декември 1881“.

Под бурните аплодисменти на всички присъстващи прозвучаха имената на всички артисти от първата трупа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина