Как да бъде кафето ни най-вкусно и полезно

Автор: Plovdiv Now 2223
Как да бъде кафето ни най-вкусно и полезно

Чаша хубаво ароматно кафе винаги може да даде бодър старт дори и на най-мудния ден. И добре, че в повечето случаи кафето се счита за част от здравословния режим на хранене. Стига да не прекаляваме с него, разбира се.

Ето няколко съвета, с които всеки любител на кафе може да извлече максимална полза от ободряващата напитка, така че хем да се наслади на най-добрия ѝ вкус, хем в рамките на здравословните граници да усети благоприятните за организма ефекти.

Кафе на зърна срещу смляно кафе

Кафето на зърна е за предпочитане пред смляното, тъй като съдържа по-малко свободни радикали и съответно повече ползи за организма ни, като помага срещу оксидативния стрес и възпаления в тялото.

Снимка 658751

Съхранение

Съхранението също има отношение към свободните радикали в кафето. Тъй като досегът с въздух води до увеличаването им, е препоръчително да държим кафето в херметически затворен съд.

Сутрешното кафе

През първите няколко часа след събуждане нивата ни на кортизол са най-високи. Постепенно те започват да спадат. По-късно сутрин, около 10 часа, е подходящият момент да посегнем към първата си чаша кафе за деня, ако искаме да извлечем най-много ползи от него.

Снимка 658753

Количеството

Колкото и да обичаме кафе, за да остане то част от един здравословен режим, не бива да прекаляваме. Препоръчителният дневен прием на кофеин е 400 милиграма. Това се равнява на около четири чаши кафе.

Като италианците

Както знаем, италианците пият кафето си бързо. И с право. Не е добре по няколко часа да отпиваме на малки глътки от чашата си, тъй като престояването на кафето го лишава от полезните антиоксиданти и повишава неговата киселинност. Последното може да доведе до различни здравословни проблеми, като лошо храносмилане и киселини, както и нарушен зъбен емайл.

Снимка 658752

Следобедното кафе

Подобно на сутрешното, следобедното кафе е навик за много хора. По-добре е обаче да се въздържаме от дозата кофеин в по-късните часове, тъй като може да повлияе негативно на съня ни.

Някои го предпочитат... черно

Много и разнообразни са добавките, които можем да сложим в кафето си. Освен стандартните захар и мляко, вече съществува изобилие от сиропи, които обаче е добре да избягваме. Ако искаме кафето ни да остане част от здравословния ни режим, е най-добре да го пием максимално чисто, пише Fox News.

 

Източник: Lifestyle.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина