С какво ще бъде запомнен Алексей Петров?

Автор: Plovdiv Now 7942
С какво ще бъде запомнен Алексей Петров?

Алексей Петров е роден през 1962 г. в тетевенското село Градешница (днес Градежница), тогава Ловешки окръг. Произхожда от бедно селско семейство. Баща му работил като извозвач на дървен материал в ТКЗС в Тетевен,  майката му работи като пастирка в държавното земеделско стопанство. Двамата са били безпартийни.  Алексей Петров е първородното им дете. Той има по-малки брат Огнян и сестра Теменужка. 

За месторабота в досието му е записано "Командир на отделение в специализиран оперативен милиционерски батальон". Членува в ДКМС от 1976 г., а в БКП от 1988 г. На 25-годишна възраст е привлечен за щатен служител в Шесто управление на ДС, направление „Терор”. Датата е 3 януари 1987 г.

В характеристиката му пише:

„Показва стабилни и високи резултати в периодично провежданите изпити и особено по бойно приложните дисциплини. Има изграден правилен марксистко-ленински мироглед, разбира и работи за изпълнение на партийните решения”, МВР, 1982 г. „Има уравновесен, твърд, волеви характер. В екстремални ситуации проявява изключително хладнокръвие, съобразителност, бърза реакция, умение за вземане на правилни решения, за което е използван многократно при изпълнение на специални задачи”, МВР, 1990 г. В справката се посочва и че Петров е получил подготовката си в Средното милиционерско училище „Ф. Е. Дзержински” в Пазарджик:

"Профилиран е в състава на щурмовите групи в Специализирания оперативен милиционерски батальон. Има отлични резултати по физическа, огнева и политическа подготовка. Със специални умения във военно-приложни дисциплини и най-вече в джудото и каратето".

Алексей Петров е основател на „Аполо и Болкан”. Това е едната от силовите застрахователни компании през 90-те години на миналия век, на която е член на борда до 2000 г. Той е и създател на дружеството „Спартак". Бивша барета и бизнесмен, издигнал се до съветник на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов (2008-2009).

През август 2002 г. срещу него е извършен неуспешен атентат край басейна „Спартак".

През декември 2006 г. участва като посредник в тайна среща между тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков и известните като братя Галеви Пламен Галев и Ангел Христов на басейна „Спартак. Алексей Петров е бивш взводен командир на братя Галеви след постъпването им в Специализирания отряд за борба с тероризма малко преди падането на комунизма.

За тази тайна среща се разбира две години по-късно от показанията на бившия директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност ген. Ваньо Танов пред Парламентарната комисия за вътрешен ред и национална сигурност. Разкритията довеждат до оставката на Румен Петков, който осветява Петров като дългогодишен секретен сътрудник на Национална служба „Сигурност", а братя Галеви са принудени да избягат в чужбина след започналото разследване срещу тях.

Алексей Петров се свързва с в. „Галерия", който започва да излиза през 2009 г. Отрича да е скрит собственик, но по-късно, през 2012 г. основателят на вестника и негов първоначален съдружник в него журналистката Зоя Димитрова заявява пред съда, че „Галерия" е стартирал с пари, осигурени от близката до Алексей Петров „Лев корпорация".

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан и обвинен като лидер на престъпната група „Октопод", занимавала се с рекет и изнудване. По това време на власт беше първото правителство на Бойко Борисов, а вътрешен министър - Цветан Цветанов.

През 2014 г. Специализираният съд прекратява разследването, тъй като прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства по направените обвинения.

През юли 2011 г. група граждански сдружения и Инициативен комитет „Единение и екипност" издигат кандидатурата на Алексей Петров за кандидат президент на предстоящите същата есен президентски избори.

През 2015 г. отново имаше неуспешен атентат - този път с гранатомет.

Бил е треньор на българския национален отбор по карате. Президент е на Българската национална федерация карате. Преподава в УНСС от края на 1990-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Той е свързван със собствеността на 14 фирми, сред които  на „Лев инс”, „Пенсионноосигурителен институт”, „Соломон груп”, „Животозастрахователен институт” „Сайбър левел Инс”, „Хармония – ТМ”, „Такси-С-експерс”, „Фактори”, „Плевен холдинг”, „Интернешънъл контакт сървисес”, „Тони консулт”, „Вит авто транс”, „Галилео.БГ”, „Арте Италиана”.

Връзката му с Пловдив

През последните години Алексей Петров живееше предимно в Пловдив, като обитаваше апартамент в новотела. Основната му дейност под тепетата бе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, където оглавяваше катедрата по „Политически науки и национална сигурност”. Тя бе създадена именно от него, тъй като преди това във факултета по „Икономически и социални науки” нямаше профил „Национална сигурност”.

Освен това създаденият от него „Съюз за стопанска инициатива” поддържаше сериозни връзки с Община Пловдив през последните години, като стартираха редица общи  инициативи. Сред тях бе създаването на “Цифров иновационен хъб Тракия”, а освен това бе дарена и софтуерен продукт за киберзащита.

Последната му публична изява в Пловдив бе протеста на ресторантьорите, който се проведе пред сградата на ОД на МВР – Пловдив.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина