Бългapия e пълнa c пpичyдливи мecтa, ĸътчeтa cяĸaш извaдeни oт няĸoя пpeлecтнa ĸapтинa и е неизбежно дa ce влюбиш в пpиpoдaтa й. Poдoпитe ca пpиĸaзни и oт цялa Eвpoпa избиpaт дa cнимaт тoчнo тaм – имa зaщo. B тoзи peд нa миcли имa ĸътчeтa y нac, ĸoитo пoдминaвaмe и дaжe нe cи пpaвим тpyдa дa paзбepeм, зaщo ca cпeциaлни и cи зacлyжaвaт пoceщeниeтo. Днec ви пpeдлaгaмe eднo такова прекрасно място.

Вилна зона "Бряновщица" се намира в Родопа планина на 930 м надморска височина, на 13 км. от село Брестовица и само на около 30 км от Пловдив. На територията й има над 300 вили, както и хижа, която носи името на местността. За всички, които обичат природата и нямат търпение да се откъснат от забързаното ежедневие - това райско кътче е за вас по всяко време на годината. 

Преди повече от 10 години на мястото беше построен и малък параклис, наречен „Св. Богородица”. Атмосферата наоколо кара човек да се отпусне и да се пренесе в друг, лишен от всякаква тъга, свят. Въздухът е пропит с благоухания на горски растения, цветя, билки и действа като ароматерапия за духа и тялото.

В близост се намират и останките от Тикла кула, за която се смята, че е била граничен отбранителен пост на т.нар. Тъмръшка република - просъществувала от 1879 до 1886 година. Това били непредадени села от Родопите, които са обявили независимост и неподчиненост, както към Източна Румелия, така и към Османската империя. 

Османската кула е била отбранително звено към чифлика на Ахмед Ага Тъмрашлията, обявил се за управител на Тъмраш. Чифликът е опожарен и кулата паднала при битката за Тъмраш през 1912 г., когато българската войска настъпва, за да присъедини непокорните села в Родопите.