Пресявате в в купа сухите съставки - брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. За да получите наистина тъмна шоколадова торта използвайте качествено неподсладено какао. В отделен съд изсипете тъмната бира (най-добре стаут), добавете разтворимото кафе. Мекото масло разбийте заедно със захарта с помощта на миксер на висока степен, като след получаване на крема добавете едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване. Към така получената смес добавете предвиденото количество майонеза и отново разбъркайте.
Добавяйте към този крем останалите съставки, като редувате суха и течна смес. Сместа за блатовете е готова. Разпределяте сместа на три равни части, като е най-добре да печете едновременно в три еднакви форми за печене. На дъното на форма за печене поставяте хартия за печене и изсипвате част от сместа, печете в предварително загрята на 170 градуса фурна, като времето за печене зависи от размера на формата за печене, приблизително 15-20 минути. Блатът е готов, когато бучнейки го с клечка за зъби, клечката излиза суха. Много важно е да изчакате блатът да се охлади за 10-15 минути, преди да го извадите от формата, тъй като блатът е много сочен и крехък и ако го извадите горещ, може да се повреди.
Шоколадовият крем за торта получавате, като с помощта на миксер на висока степен разбиете първо мекото краве масло, а после на малки порции добавите пресятите какао и пудра захар.
Белият крем ще получите, като разбиете на висока степен кондензираното мляко заедно с предвиденото количество крем сирене. Разбийте за няколко минути, докато сместа удвои обема си. Сглобявате шоколадовата торта, като редувате блат и крем, а накрая завършвате с крем и ягоди, или други ваши любими сезонни плодове.