Как да си направим сироп и лимонада с лавндула

Автор: Plovdiv Now 3249
Как да си направим сироп и лимонада с лавндула

Ароматът на лавандулата е един от най-характерните и интензивни аромати, които почти всеки може да разпознае. По-скоро като декорация, или пък с някакво лечебно действие, такива асоциации буди у повечето от нас тази ароматна билка. А всъщност лавандулата намира и своето уютно място в кухнята, особено в сладкарството. Много сполучлив, фин, с успокояващо действие е и сиропът от лавандула. Приготвя се лесно, съхранява се лесно и бързо ви отвежда на кратко пътешествие из Франция и полетата с лавандула в Прованс, сиропът от лавандула и производната му лимонада от лавандула са чудесно допълнение към домашната кухня.

Необходими продукти:

лимон -2 броя

захар -300 грама

вода -400 мл

лавандула - 1/2 чаена чаша  (сушени цветове)

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за сироп от лавандула е изборът и подготовката на лавандулата. Лавандулата може да е прясна или да е добре изсушена. От стръкчета лавандула трябва да ороните цветовете.

В малка тенджерка изсипвате водата, добавяте захарта и изцедения лимонов сок. Слагате тенджерата на котлона и варите, докато захарта се разтопи и получите захарен сироп. Добавяте лавандулата и оставяте да поври около 3-4 минути, след което сваляте тенджерата от котлона и оставяте сиропа да престои около 2-3 часа, след което прецеждате.

Със сиропа от лавандула може да приготвите бързо вкусна лавандулова лимонада, като го разредите в съотношение 1:3 или 1:4 със сода или вода и добавите сока на ½ лимон.

 

 

Източник: supichka.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина