Рецепта за кекс с кока кола

Автор: Plovdiv Now 4769
Рецепта за кекс с кока кола

Комбинацията на Кока Кола и шоколад е добре позната на всички. Но хрумвало ли ви е да ги съчетаете в кекс? Изключително вкусен, сочен и много ароматен, кексът с Кока Кола е поредната вкусна находка и достойно попълнение на дългия богат списък с рецепти за кекс. Комбинира се много добре с чай, кафе, кисело мляко, а дори и шампанско.

Необходими продукти:

За кекса:

Брашно - 2 чаени чаши

Яйца -4 броя

Захар - 1 чаена чаша

Кока Кола -1 чаена чаша

Бакпулвер -2 чаени лъжици

Какао -4 супени лъжици

Краве масло -120 грама

Сол - 1/4 чаена лъжица

Шоколад - 100 грама (ковертюр)

Краве масло - 1 супена лъжица

За глазурата:

Кока Кола -  3 супени лъжици

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за кекс с Кока Кола е приготвянето на блата. Всички продукти трябва да са на стайна температура, добре е да ги извадите от хладилника 2-3 часа преди приготвяне на кекса. С миксер разбивате за около минута мекото краве масло, след което към него добавете захарта и разбийте за около 2-3 минути. Едно по едно добавете яйцата.

Пресейте брашното, заедно с какаото, солта и бакпулвера. Малко по малко, при непрекъснато разбиване добавяйте сместа с брашното към течната смес, като я редувате с малко количество Кока Кола. Намажете форма за кекс олио, след което изсипете сместа в нея и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути, докато бучнейки кекса с клечка за зъби - тя остава суха. Изваждате кекса от фурната и го оставяте да изстине напълно.

Разтопявате шоколада на водна баня, като го поставите в малък съд, който пък поставите в тенджерка с вода на котлона. Добавяте предвиденото количество Кока Кола и разбърквате добре. След получаване на хомогенна шоколадова смес, добавяте и маслото. Разбърквате добре и изсипвате глазурата равномерно върху вече изстиналия кекс.

 

Източник: supichka.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина