Лесна рецепта за вкусен ябълков пай

Автор: Plovdiv Now 3572
Лесна рецепта за вкусен ябълков пай

Най-популярният пай безспорно е паят с ябълки. Изобилието от ябълки през есента впряга всички кулинарни сили и ни провокира да приготвяме най-разнообразни сладкиши с ябълки. Баница с ябълки, немски сладкиш с ябълки Apfelkuchen, кекс с ябълки, меки сладки с ябълки са само част от рецептите с ябълки, които правят менюто ни още по-вкусно. Вкусен и лесен за приготвяне, паят с ябълки се комбинира добре с чаша кафе, чаша мляко, чаша вино и разбира се с доброто ви настроение.

Необходими продукти:

За тестото:

краве масло - 250 грама

захар - 1 супена лъжица

За плънката:

сол - 1/2 чаена лъжица

брашно - 2 1/2 чаена чаша

вода - 6 супени лъжици (ледено студена)

ябълки - 1 кг

захар -1/2 чаена чаша

стафиди ­ 1/2 чаена чаша

нишесте - 2 супени лъжици

канела - 1 чаена лъжица

лимонов сок- 2 супени лъжици

вода - 1/3 чаена чаша

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за ябълков пай е подготовката на тестото за блата. В голяма купа пресявате брашното, добавяте към него солта, захарта, както и студената вода и кравето масло нарязано на кубчета. От тези съставки омесвате маслетно тесто, което оставяте на студено в хладилника за 30-40 минути, за да стегне.

Докато тестото за пая с ябълки е в хладилника, приготвяте плънката за пая. Измивате и нарязвате ябълките на дребни кубчета, без да ги белите. Разбърквате ги добре с канелата и стафидите, слагате ги в тенджера, добавяте водата и варите около 10-15 минути, докато поомекнат. Разбърквате захарта с нишестето и ги добавяте към ябълките. Добавяте също така и лимоновия сок и при непрекъснато бъркане, варите сместа за около 5-8 минути, докато се сгъсти. Готовата смес оставяте на страна, за да се изстуди.

От готовото маслено тесто отделяте ⅓, а останалите ⅔ разточвате на блат. Този блат поставяте във форма за пай, или по-малка тавичка. Изсипвате изстиналата ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрязвате ленти, или пък други фигурки, като сърцата, на ябълковия пай от снимките, които нареждате върху плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, докато паят придобие апетитен леко розов цвят.

 

Източник: supichka.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина