“Пролетта на Столипиново“ разказва чрез изкуство за живота на малцинството в квартала

Автор: Plovdiv Now 3973
“Пролетта на Столипиново“ разказва чрез изкуство за живота на малцинството в квартала

Пролетта на 2020 г. преобърна живота на всички ни, но в пловдивския кв. „Столипиново” – според някои „най-голямото гето на Балканите” – тя е може би ново начало! Работата на Дуварколектив се преплете с бурните събития там: агресивната полицейска блокада, тревогата и глада на хората оставени без никакъв достъп до препитание, невероятната мобилизация на вътреобщностна солидарност, неспирната атака на медии и политици, разгръщането на пан-континентални връзки със столипиновската диаспора – дори създаването на гражданска медия.

Тазгодишният проект на Дуварколектив, „Дувармузей”, постепенно се трансформира от фокус върху създаването на съвместно изкуство и развиване на културна сцена в Столипиново, към серия от интервенции в квартала, подкрепящи тези нови енергии.

„Пролетта на Столипиново” представя на пловдивската общественост една малка част от  живота на малцинството в квартала и четири от процесите въвлекли Дуварколектив през 2020 г.:

Дувармузей, том І:  „Ръчно изработени”

Дувармузей, том ІІ: „Гласът на заглушеното общество”

Дувармузей, том ІІІ: „Служба „Чистота” – Столипиново”

Дувармузей, том ІV: „Аллах разъ олсун!”

Ще научите повече какво стои зад тези заглавия на откриването на "Пролетта на Столипиново", което е в неделя, 25 октомври., 17 ч.  в Галерия "Plovediv" в Капана. Изложбата може да бъде разгледана до 31 октомври. Работно време:  всеки ден, 11 – 19 ч., до събота, ул. „Куртевич” №3

Автори в Дуварколектив са Хана Роуз (независим художник), д-р Никола Венков (Институт по философия и социология при БАН), Янка Симова (творец от Столипиново) и редица техни партньори и приятели в Столипиново:  Мария Асенова, събирачите на смет в квартала, общностната медия „Филибелилер”, групата „Жители на Столипиново” и др.

Дуварколектив е група за социално ангажирано изкуство. Чрез изкуство базирано на процеса се изправяме срещу обществените ефекти на различието, позволявайки на хората да се свързват едни с други в човешки план.

Проектът „Дувармузей” се реализира с финансовата подкрепа на програма "Социално ангажирано изкуство" на Национален фонд "Култура".

 

Снимка: Гьоте институт, София / Илиян Ружин

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина