4000 мутации на коронавируса са известни до момента. Говори се за две нови мутации - една в Южна Африка и една в Япония. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

„Когато стана мутацията във Великобритания през октомври, вече търсеха решение. Имаме косвени данни на хора, които идваха от Великобритания у нас. За въпросната мутация - получи се една нова генетична линия, която вече тръгва по Европа. Мутацията е в тази част на генома, в която вирусът се свързва с човешките клетки. Наличните ваксини - на "Pfizer", "Moderna", действат върху английската мутация на коронавируса“, заяви още професорът.

Според него ваксините на "Pfizer" и "Moderna" и другите, които са в напреднал етап на разработване, имат положително въздействие върху този щам на COVID-19.

Той коментира и процесът на ваксинация у нас.

„Първо се ваксинират хората в здравните заведения, после в старческите домове. След това постепенно ще се изпълнява ваксинационният план, така че хората, които искат да се ваксинират, трябва да изчакат“, каза още той пред БНТ.

Той прогнозира сериозно намаляване на броя новозаразени с коронавирус през лятото и заради поставените ваксини. Според него, трайността на придобития от ваксините имунитет срещу COVID-19 трае около 7-8 месеца.

„Ваксините, които сме поставили, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. Когато сме сравними с тях, се радвам. Румънците до вчера бяха ваксинирали 4 души на 1000 души население, ние двама. За ваксината на "Пфайзер" - вече ще може да се ползват 6 дози от един флакон, при 5 досега. С промяна на регулацията това покачва с 20% броя на ваксинираните с тази ваксина“, каза той.