Могат ли фалшивите новини да застрашат евроизборите, дискутираха в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5970
Могат ли фалшивите новини да застрашат евроизборите, дискутираха в Пловдив

„Не могат фалшивите новини да повлияят в едни избори, в които хората са взели решение и са отишли да гласуват. Повече от тридесет години работя по кампании и знам, че там, където хората искат да променят нещо, искат да гласуват за някой и искат нещата да се случват, нищо не е в състояние да промени тяхното решение. Ние имаме силата по време на избори да наложим своето решение. Разберете, че колкото повече се гласува, толкова повече сметките на политиците за това как точно ще изглеждат резултатите от изборите се объркват. Това винаги е хубава новина за нас, гражданите. Важното е интересите ни да бъдат защитени.“

Това заяви политологът доц. д-р Татяна Буруджиева в петък в Пловдив. Тя заедно с преподавателя по политически комуникации проф. д-р Росен Стоянов и с кмета на пловдивския район „Южен“ Борислав Инчев участваха в дискусия със студенти и млади хора в Пловдив на тема: „Могат ли фалшивите новини да застрашат евроизборите?“ Дебатът се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в него наред със студенти и младежи участие взеха председателят на младежката организация на БСП в града под тепетата и настоящ депутат Теодора Халачева както и Мирослав Тенев, председател на МГЕРБ в Пловдив.

„Винаги когато имате новина, трябва да си давате сметка, че тя е съобщена от някого. Този някой има някаква цел. При фалшивите новини е важно намерението", каза още на младежите доц. Татяна Буруджиева. По думите й един от най-големите проблеми в тази сфера е липсата на критично мислене, заради което често хората вярват на напълно нереални информации без да ги поставят под съмнение.
Към стремеж за повече информираност и критично мислене призова младите хора и проф. д-р Росен Стоянов. Той каза на младежите да влагат повече усилия, за да достигнат до информацията. „Това е едно хапче, което няма да ни излекува напълно, но все пак ще ни помогне много", категоричен беше професорът. Според него фалшивите новини виреят там, където има дефицит на информираност. „Фалшивите новини виреят там, където има нисък образователен ценз и липса на информираност, там, където ценностната система е счупена и разрушена. Единственият начин да се борим с тях е интелектуалният подход. В света на дигиталните технологии ние сме активната страна", заяви проф. Стоянов.

„Европа – това сте вие! Европа е тук и сега!", обърна се към младежите професорът.  
Според кмета на район „Южен“ в Пловдив Борислав Инчев българското общество е все по-готово да поставя въпросите за отговорността в различните нейни измерения и вече е настъпил моментът, в който да се търси отговорност и на хората, които генерират фалшиви новини, включително и за тези, които впоследствие ги разпространяват.
„Най-важно е всеки да отиде да гласува. Това означава, че с вашия глас вие сте изразили мнението си и давате кредит на доверие на човека или организацията, за която сте гласували, да защитава нещата, в които вярвате", каза Инчев на студентите и младите хора.
По време на дискусията стана въпрос и за ролята на традиционните медии, както и на социалните мрежи в съвременното общество.
Младежите показаха изключителна активност в дебата и добри познания по актуалните теми в обществото, които често стават причина за възникването на фалшиви новини.Дебатът в Пловдив  е третата от планираните общо пет дискусии със студенти, млади хора и хора от уязвими групи в различни градове на България.  Преди Пловдив дебати се проведоха във Велико Търново и Враца. Целта на всички тях е да повишат информираността на младите българи по определени теми, свързани с Европейския съюз и да обърнат внимание на важността да се упражни правото на глас на евроизборите на 26 май.  Форумът в Пловдив е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“, който Българското училище за политика „Димитър Паница“ изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина