Оказва се обаче, че управляващия орган към Министерството на регионалното развитие и благоустройство е намерил нередности в обществената поръчка и начина, по който е избран изпълнител. Поради това Общината ще трябва да върне 5% от безвъзмездната финансова помощ за проекта.  Размерът на корекцията е 88 318 лева от отпуснатите средства от Европа плюс 9195 лева собствено участие в проекта, чиято община стойност е 1,766 млн. лева с ДДС.

Така градската администрация ще трябва да намери нови близо 100 000 лева в бюджета, за да плати корекцията, ако загуби окончателно съдебните дела. Тя вече е загубила първата съдебна битка в Административен съд – Пловдив, като предстои обжалване във ВАС.

Причината за финансовата корекция са три нарушения при избора на изпълнител. Две от тях е, че комисията е поставила незаконосъобразни условия, които ограничават кръга от фирми, които могат да участват в процедурата.

Третото е нарушение е за незаконосъобразни условия за методиката на оценка на предложенията. Според управляващия орган нарушението е  в качествени аспекти на техническото предложение, което е субективно и не носи точни и ясни критерии за оценка.

Изборът на изпълнител за съответната детска градина продължиха повече от две години.  Тя бе пусната през 2019 година, като тя бе прекратена заради странно малкия срок за изграждането на детската градина – 80 дни.  В резултат на странните изисквания от възложителя в лицето на Общината, нито една от големите строителни компании не се яви на процедурата, а след това тя бе прекратена.

Последва нова поръчка, на която се явиха четири компании. „Саграда” ООД, „Запрянови – 03”, консорциум ДГ „Богомил” и „Астрал инженеринг”.  Тя бе с по-разумен срок на изпълнение от 290 дни, а парите – 2 млн. лева без ДДС.

Комисията отстрани трите компании и така поръчката бе дадена на „Саграда” ООД, която строи детската градина.  Проектът е дело на архитектурното студио на Костадин Божиков, който вече работи в Община Пловдив като директор на „Устройство на територията”.

Това е поредната финансова корекция, която търпи Община Пловдив. Тя трябва да върне 1,5 млн. лева на УО по „Региони в растеж” заради неправомерно изхарчени средства по програмата при изграждането на улици и междублокови пространства в карето. 

Освен това трябва да се върнат и 3,5 млн. лева но ОП „Околна среда” заради пречиствателната станция заради нарушения при избора на изпълнител.