Знаете ли, че още от 1924 е имало театър в Куртово Конаре?

Автор: Plovdiv Now 7125
Знаете ли, че още от 1924 е имало театър в Куртово Конаре?
Първата пиеса, която е играна в читалище "Любен Каравелов" в село Куртово Конаре, община Стамболийски, е "Многострадална Геновева", но истински разцвет настъпва в периода 1924 - 1944 г., когато под ръководството на Стефан Горинов била създадена театрална трупа, разказват от читалището.
 
С участието на представители на местната интелигенция са играни пиесите: "Хан Татар", "Милионерът", "Спекуланти", "Йончеви ханове", "Кара Танас" и др. През 1956 г. режисьор на театъра става Андон Грозданов, който е бил активен читалищен деец. По негово време са играни пиесите "Камък в блатото" и "Службогонци" . Консултант е бил и един млад артист от Пловдивския театър - Пенчо Тинев. По това време, в Куртово Конаре на специализация бил и един албански агроном - Сотир Шарко, който активно се е включвал като музикален консултант, но е бил и много добър акордеонист, та е участвал в различни читалищни събития. 
 
След Андон Грозданов, 12 години като режисьор на състава се изявявал Илия Ламбрев. Той допринесъл много за развитието на театралното изкуство в Куртово Конаре. Завършил театрални курсове в гр. Смолян и умело приложил наученото - в читалището. Не случайно всички отличия на театралната трупа са от времето, когато Илия Ламбрев е бил режисьор. И ние си го спомняме като изискан, интелигентен и сладкодумен човек.
 
През 80-те прекратява работата си поради заболяване, но до последните си дни посещаваше читалището и се интересуваше от дейността му. След прекратяване на неговото участие като режисьор са правени опити от страна на читалищното ръководство да се възобнови дейността на театралната трупа, но въпреки участието на професионални режисьори и артисти от Пловдивския театър , тази дейност замира.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина