Проф. Константин Гълъбов - един от 35-те почетни граждани на Перущица

Автор: Plovdiv Now 9696
Проф. Константин Гълъбов - един от 35-те почетни граждани на Перущица

Изложбата "Почетни граждани на Перущица" е открита и ще на бъде на разположение на публиката до 20 октомври тази година в Историческия музей в града. Тя отдава дължимото уважение на 35-ма перущинци, удостоени със званието посмъртно или приживе.

Един от тях е проф. Константин Спасов Гълъбов.

Роден е на 17.04.1892 г. в Перущица. Завършва славянска филология в СУ „Св. Кл. Охридски”; немска филология с философия и история на изкуството в Гьотинген и Кьолн, Германия с титла „Доктор на Кьолнския университет”. Доцент и професор по немска филология в СУ „Св. Климент Охридски” в София. Редактира и печата различни литературни вестници и списания и исторически трудове. Посвещава изцяло произведенията си на своя роден град. Починал е на 25. 12. 1980 г. в София.

Другите почетни граждани на Перущица са знакови имена, герои от Априлското въстание, като Петър Бонев, Спас Гинов и Кочо Честименски, които остават в историята на България със своя неподражаем подвиг през 1876 г. Личности като Иван Вазов, Елин Пелин, Генчо Стоев, Добри Добрев, Димитър Гичев, Константин Гълъбов, Георги Натев пък са допринесли за социалния и културен възход на Родината ни.

От голямо значение са и спортистите от Перущица, които с постиженията си прославят страната ни по света – Иван Гълъбов, Кръстина Гьошева, Боян Петров, Стоян Тодорчев и много други, казват от Музея.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина