Оригинали на Салвадор Дали наредиха в Перущица

Автор: Plovdiv Now 13832
Оригинали на Салвадор Дали наредиха в Перущица
Изложбата “Неочакваният Дали” бе открита вчера в Перущица. Ценителите в Перущица ще имат уникалната възможност от 3 декември 2022 г. до 2 април 2023 г. да се насладят на оригинали на Салвадор Дали. Изложбата е подредена в Дановото училище по инициатива на Историческия музей.
Салвадор Дали е виден испански художник, скулптор, режисьор и писател. Един от най-известните художници на сюрреализма.
Изложбата "Неочакваният Дали" е съставена от 60 експоната от колекция Кесаури на оригинални творби на Салвадор Дали като гоблени, скулптури, литографии и серии с портфолиа: ситопечат на коприна от поредицата "Алхимията на философите" (1975)", „Сюрреалистични цветя ", "Стенен календар 1965 за Manifattura Ceramica Pozzi", серия медали "XXIII-та ОЛИМПИАДА/ЛОС АНДЖЕЛИС 1984", керамика "Завладяването на Космоса II", рисунки върху порцелан от серия "Седемте изкуства".
 
Изложбата откроява основните ключови аспекти в творчеството на най-великия художник на нашето време - Салвадор Дали. Целта й е да помогне на публиката да види и разбере как Салвадор Дали материализира своите възгледи на специфичния си художествен език под формата на изображения, които често приемат нематериален аспект, но ясно се усещат от зрителя. Отвъд това, което вижда окото, винаги има широк спектър от нещо неописуемо, но много по-важно от наблюдаваното. Този пъзел и мистерия привлича и принуждава да се замислим върху основните въпроси на живота. Творчеството на Дали е по-скоро да „мислиш“, отколкото да „виждаш“. Картините на Дали илюстрират предимно неговите теории и идеи. За него е важно да не представя това, което виждаме, а това, което чувстваме, мислим, вероятно без да го осъзнаваме.
 
Творбите, представени на изложбата, са оригинали от Салвадор Дали, признати от него за такива. Автографът му върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право.
 
"Благодаря на Исторически музей-Перущица и на притежателите на оригиналните творби на Салвадор Дали-Василий и Александър Кесаури за възможността всички жители и гости на града да се докоснат до творчеството на един световно известен автор!
Заповядайте до 2 април 2023г. в Исторически музей-Перущица /картинна галерия “Даново училище”/, за да се насладите на оригиналните и уникални творби!", написа кметицата Мария Вълканова. 
 
ВХОДНИ ТАКСИ ЗА ИЗЛОЖБАТА
1. Входен билет за:
- Възрастни – 12 лв.
- Ученици и пенсионери - 8 лв.
- Група от 10 души ученици с придружител – 4 лв.
- Деца до 6 години – безплатно
2. Входен билет с аудиогид за:
- Възрастни – 14 лв.
- Ученици и пенсионери - 10 лв.
- Група от 10 души ученици с придружител – 6 лв.
- Деца до 6 години - безплатно
Исторически музей - Перущица
адрес: гр. Перущица 4225
ул. "Петър Бонев" № 1
тел. : +359 3143 2205
моб. тел.: 0893 341 302
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина