Българското възраждане и Априлското въстание оживяват в Дановото училище утре

Автор: Plovdiv Now 14453
Българското възраждане и Априлското въстание оживяват в Дановото училище утре

Картинна галерия "Даново училище" ще приюти интересна изложба графика на народния художник Христо Нейков. Събитието ще бъде открито в 11.00 ч. утре - 5 май 2018. 

Изложбата се състои от няколко цикъла с творби, посветени на Българското възраждане, живота на българския народ по време на турското робство и Априлското въстание. Голяма част от произведенията на автора са дарение на Историческия музей в Перущица от сина на автора – скулптора Нейко Нейков.

Народният художник Христо Нейков (23.10.1929 – 1999) е роден в София. Завършва илюстрация в Художествената академия при Илия Бешков. През 1960 г. става член на Управителния съвет на СБХ, през 1970 г. негов заместник-председател, а през 1985 г. — председател. Многократно е избиран за председател на секция „Графика“. Твори в областта на кавалетната графика, като предпочитаните му техники са литографията, офорта, рисунката с креда и туш. Прави и картини с маслени бои или акварел. Илюстрира много книги. Носител е на наградата на Съюза на българските художници за илюстрация, наградата “Илия Бешков” за карикатура. Христо Нейков е племенник на живописеца Дечко Узунов, брат на художника Атанас Нейков и съпруг на художничката Златка Дъбова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина