Режимът на водата в асеновградското село Червен е преустановен

Автор: Plovdiv Now 16460
Режимът на водата в асеновградското село Червен е преустановен

Водният режим в село Червен е преустановен. Това сподели директорът на ВиК Спартак Николов. Ръководителят на водното дружество сподели още, че след старта на ремонтите в населеното място са били подменени 350 м. довеждащ водопровод.

"Отстранихме 5 броя аварии по този участък, или загуби от 4-5 л./сек.", разказа Николов. Припомняме, че родопското селце остана с режим на водоподаването преди няколко седмици. Тогава от ВиК обясниха, че проблемът се дължи на намялаване на дебита на водоизточника Св. Георги. На различна мнение бе местният жител Александър Илиев, който разказа, че преди 4 години в селото бил реализиран мащабен воден проект. С 1 200 000 лв. бил изграден водопровод от посочения водоизточник, който захранвал не само Червен, но и още 4 други села.

"Големият проблем е липсата на вода в продължение на 5 години, след като той бе изграден. Вода не само че не се получи в изобилие, но положението се влоши. В изключително дъждовен период от годината селото е на режим. Вода реално нямаше в продължение на 2 седмици", твърди пред камерата ни Александър. 

След разговор с кмета на селото Атанас Игнатов, началникът на ВиК припомни, че Александър остро се е противопоставил на ВиК ремонта по улица "Христо Смирненски" в селото. 

"Умишлено бе оставил автомобила си по трасето и се наложи да търсим съдействие от полицията, за да не се стига до саморазправа", каза още Николов. Припомняме, че избухналият скандал бе първоначалният повод за сигнала на местния жител. По негови твърдения до разправията се стигнало "след вандалско отношение от страна на водач на багер спрямо 50-годишни дървета". Пред наш репортер той бе категоричен, че при изкопните дейности били наранени корените на дърветата по улиците, включително и засаден от него кестен. 

Потърсен за коментар по повод предишна публикация, кметът на село Червен Атанас Игнатов сподели надеждата си, че проблемът с водата ще бъде разрешен, поне за част от селото, с изграждането на нов сондаж. По думите на кмета канализацията не е сменяна от 80 години, а проблемите с водата се дължали, освен на ограничения дебит на водоизточника, на голямата денивелация в селото. 

„Ако системата се правеше сега, трябваше да има горен, долен и среден кръг. Това се дължи на голямата денивелация.  За да има вода в горната част на селото, на долните трябва да им се пръскат чешмите. Защото не е направено на кръгове, както трябва да бъде”, коментира Игнатов.

Местният жител посочи и друг проблем, а именно необезопасяването на водоизточниците в района. Проверка на място на наш екип установи, че катинарът на Св. Георги е отключен, което означава, че на практика достъп до съоръжението има всеки. По думите на главния инженер на ВиК Антон Гълъбов обезопасяването на водоизточниците не е лесна задача.

„Катинарът се заключва, но знаете какво значи заключен катинар в България- рисково е, наистина. Ще се опитаме да монтираме и камера, макар че няма захранване. Всъщност, имаше монтирана такава, но счупиха панела”, обясни ой пред наш репортер. 

Потърсихме за коментар и ръководителят на ВиК Асеновград Димитър Кавалджиев, който коментира, че катинарите често биват разбивани, не от кого да е, а от любопитни местни жители, които искали да проверят дебита на водата. 

"Предполагам, че вече е сложен нов. Специално този катинар го сменяме сигурно за 25-и път", коментира още Кавалджиев. "Хората така са се настроили, че всеки си влиза и си проверява, въпреки че е строго забранено и че на място има табела", заключи той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина