Зелените коридори за ваксиниране у нас продължават до 9 май

Автор: Plovdiv Now 1254
Зелените коридори за ваксиниране у нас продължават до 9 май

Зелените коридори ще продължат по начина, по който са организирани до момента, до 9 май. От 10 май нататък трябва да се направи анализ за бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, зелените коридори могат да бъдат удължени. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов при пристигането у нас на 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

Получените днес ваксини тръгват по всички РЗИ-та в страната по изготвено разпределение от ваксинационния щаб.

"Много е важно да наситим всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини с достатъчно количества. Имаме около 4 500 лични лекари всеки от тях, ако прави по 10 ваксини на ден, ще имаме 45 хиляди ваксинирани", каза още министърът.

Относно ваксината на "Астра Зенека" министърът коментира, че въпросът е много деликатен. ЕК стартира процедура за претенции пред съда на щети, които са нанесени от компанията. Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Всички виждате, че се водят информационни кампании срещу тази ваксина. Министърът увери, че няма опасност за здравето на хората, които са си поставили тази ваксина и тези, които нямат оплаквания след първата доза, могат да си поставят и втората. 

Министърът съобщи, че търсенето е минимално у нас и максимум 15 процента от ваксинираните лица на ден са с "Астра Зенека". 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина