Здравко Йончев празнува 85-годишнина с изложба в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4465
Здравко Йончев празнува 85-годишнина с изложба в Пловдив

Знаковият пловдивски художник Здравко Йончев ще отбележи със самостоятелна изложба живопис в Градската галерия навършването на достолепните 85 години от рождението си. Откриването е на 26 септември в 18.30 часа в сградата на ул. „Княз Александър I“ №15 на Главната. Изложбата ще продължи до 10 октомври и е с вход свободен за публиката.

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в Пловдив. Учил е в Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в страната – галерия „Лукас“ в Стария град на Пловдив, която бързо се превръща в притегателен център и място за срещи с художници и артисти. Той е още илюстратор, оформител на книги, автор на карикатури. Дълги години е работил като говорител в Радио Пловдив.

Здравко Йончев е част от поколението пловдивски художници наред с Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, допринесли със своето  творческо присъствие за славата на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера.

Носител е на Почетния знак на Община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.

В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и изяви в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях се открояват участията му в Националните есенни изложби в Стария Пловдив, в изложения в София, Лондон ( Великобритания), Вартбург и Хановер (Германия), н Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк (САЩ) , Рим (Италия). През май 2023 г. художникът представи своя самостоятелна изложба в центъра на хърватската столица Загреб.

Милан Бешлич - хърватски художествен и литературен критик и есеист пише за него:„Той е художник с изразено фигурален произход и наследник на традиционен живописен процес, белязал историята на европейската живопис… От гледна точка на тематичния интерес на художника откриваме разнообразни мотиви, били от ежедневието или от подсъзнателното и метафизичното пространство, както и от сферата, пропита със символичното и метафоричното. Разнообразието от мотиви обаче не е противоречиво, тъй като в своето многообразие те не се отблъскват, а се вплитат в стройна структура, образувана от един и същи живописен процес и стилови компоненти.“

Изложбата е част от Есенения салон на Община Пловдив и се осъществява с нейната финансова подкрепа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина