Зърнопроизводители блокират днес важни пътища в Пловдивско

Автор: Plovdiv Now 14288
Зърнопроизводители блокират днес важни пътища в Пловдивско

Повече от 500 зърнопроизводители със 100 трактора ще се включат в националния протест, който ще се проведе днес в София. Акцията е срещу решението на управляващите след 15 септември вносът на украинско зърно отново да се разреши на територията на страната ни. 

Протестиращите ще затворят четири пътни артерии – международния път Пловдив-Хасково в района на Първомай, пътя Пловдив - Карлово в района на село Калояново, кръговото кръстовище на село Труд посока Строево, както и пътя Пловдив - Пазарджик до Орта хан (между Цалапица и Стамболийски). Предвидено е производителите да блокират четирите локации, където ще прочетат своите искания, след което ще потеглят към София.

Производителите настояват за удължаване на срока за забраната за внос на украинско зърно, незабавно изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, незабавно изплащане на държавната помощ на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Сред исканията им попада и преизчисляване на държавната помощ за земеделци, животновъди и пчелари и облекчаване на условията, свързани с Общата селскостопанска политика.

Протестите бяха инициирани и подкрепени от 24 организации. Ще бъдат затворени главни пътища, транспортни възли и гранични пунктове. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания, а във вторник ще се преместят пред Министерския съвет, предупредиха земеделците.

Междувременно вчера на извънреден брифинг премиерът Денков заяви, че уважава изключително много труда на всички земеделци и производители - тези, които произвеждат нашата храна. И е готов да работи с всеки един от тях, който заедно с правителството иска да разреши проблемите, които са натрупани в сектора от десетки години. Дори заяви, че ако някой от тези хора са се засегнали от думите му - те не са насочени към тях, и е готов да се извини. Но има други, на които не вижда защо трябва да се извинява, уточни министър-председателят.

"Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, дадени през последните години. С парите от ЕС и националния бюджет те си построиха къщи, купиха си яхти и скъпи коли. И голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам", категоричен беше Денков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина