Убийци, измамници, крадци - 2022 беше белязана от много престъпления

Автор: Plovdiv Now 4275
Убийци, измамници, крадци - 2022 беше белязана от много престъпления

Автор: Георги Тошев

Законът е еднакъв за всички и пред Темида всички са равни. А когато правосъдието не може да се намеси, съдбата взима нещата в свои ръце. Така може да бъде обобщена съдебната година в Пловдив.

2022 година под тепетата беше белязана от доста престъпления, а голяма част от извършители получиха своите присъда. Някои процеси ще продължат, до пълното им изясняване и през 2023 година, други още не са започнали, а едно дело просто не успя да стартира, защото смъртта изпревари правосъдието, пише trafficnews.bg.

Дела с изключителен обществен интерес приключиха през изминалата 2022 година. Едно от тях е това срещу Йордан Таков, който бе осъден за извършеното от него двойно убийство на баща и син Ботеви в Кършияка. Разстрелът се случи на 26 ноември 2019 година. На първа инстанция Таков беше признат за виновен и получи наказание от 20 години затвор при първоначален строг режим. Съдът определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите.

Делото обаче продължава в Пловдивския апелативен съд, тъй като и двете страни останаха недоволни от наложените присъди на Окръжния съд.

Друго знаково дело в Пловдив е това за убийството на Жоро Плъха. Казусът с д-р Димитров премина през редица перипетии и обрати. Последното решение беше взето само преди дни, като Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от друг състав в Пловдивския апелативен съд.

Процесът премина през няколко инстанции, като през месец март тази година докторът беше признат за виновен  по обвинението за убийство на Жоро Джевизов-Плъха, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и по обвинението за държането на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение.

На д-р Иван Димитров беше определено едно общо най-тежко наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено /условно/ с изпитателен срок от четири години. След решението на ВКС обаче, делото отново ще бъде разгледано от апелативните магистрати в Пловдив.

20 години затвор при първоначален строг режим получи Миленко Ангелов за убийството на жена си. Окръжният съд в Пловдив му наложи и да заплати на родителите на убитата общо 150 000 лева. Присъдата беше обжалвана пред Апелативния съд, като беше потвърдена. Станалият известен като "убиецът от Шекера" умъртви жена си на 20 октомври 2020 година след побой в условията на домашно насилие.

В друг подобен случай Николай Накев получи 17 години затвор при първоначален строг режим. Той беше обвинен в убийството на 38-годишната си съпруга Мария Накева, като убийството е извършено в условията на домашно насилие след скандал за чаша ракия. Смъртта на жената е настъпила в резултат на нанесен побой от съпруга ѝ , с подматрачна рамка в апартамента в който живеели. Наказанието беше обжалвано пред Пловдивския апелативен съд, като Накев поиска по лека присъда, но решението на второинстанционния съд все още не е излязло.

В последния ден на месец май присъда за измама получи Ангел Караматев от Асеновград. Опасният чар на пловдивския Ястребовски го прати зад решетките за две години и половина, като той ще изтърпи присъдата си при първоначален общ режим.

Наказанието е за това, че е ужилил с хиляди левове Атанаска Спасова, като я е съблазнил и уж е бил във връзка с нея, но през цялото време я е лъгал, за да му дава различни суми пари и скъпи вещи. Измамите са на стойност 36 493 лева, с които е завлякъл младата жена и нейни близки. Освен присъдата, Караматев трябва да възстанови парите на жертвите си.

За друга измама, но в значително по-големи размери, присъди получиха Бойка Янушева, по-известна като „Черната вдовица” и съучастникът ѝ Слейман Хамед. Двамата бяха привлечени към наказателна отговорност за изпирането на 1 617 844 евро.

Те са извършили 107 финансови операции. Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били блокирани. 

Черната вдовица получи присъда от 5 години затвор от Пловдивския окръжен съд. Съучастникът ѝ бе осъден на 6 години и 8 месеца. Двамата признаха вината си и бяха осъдени по съкратената процедура, която им гарантира намаляване с 1/3 на постановената присъда. Хамед трябва да плати глоба в размер на 120 000 лева, а Янушева - 60 000 лв. Въпреки това те обжалваха наложето наказание и пред втора инстанция. Решението на Апелативен съд-Пловдив все още не е излязло.

В последния ден на месец март Тодор Филипов получи 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Присъдата е за това, че наръга пет пъти с нож свой съсед в Шекера. Окръжен съд – Пловдив призна мъжа за виновен, посочвайки, че деянието е извършено умишлено и по хулигански подбуди. Също тока Филипов е осъден да заплати на пострадалия Йордан Асенов обезщетение в размер на 60 000 лв.

Кървавата свада се разигра на 28 март 2021 година. По това време в семейство Асенови имало смъртен случай и цялата рода била в траур и роднините скърбели. В един момент се появил съседът им Тодор. Той живеел в къщата, залепена до тази на Асенови. Консумирал алкохол и надул музиката до дупка, пеел и свирил, така че цялата махала да го чуе.

Възмутени от действията му, Асенови го помолили да уважи траура им и да спре поне музиката. Уви, Тодор не престанал. Така се стигнало до свада и сбиване, а Тодор наръгал 5 пъти Йордан.

Обир на казино с пистолет играчка за 1 минута и 13 секунди. За това престъпление Иван Тръненски-Трънчето получи 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Екшънът с холивудски сценарий се разигра на 5 декември 2021 г. в пловдивския квартал „Тракия”.  Пряко участие в грабежа имаше и едно от крупиетата Злати Златев. Двамата успяха да измъкнат от игралната зала 28 852 лв.

Крупието получи условна присъда от две години, с изпитателен срок от четири. Трънчето обаче е лежал в затвора и преди и наказанието му е доста по-солено. Присъдата му беше потвърдена и на втора инстанция преди по-малко от месец.

Друго дело през тази година, което предизвика широк обществен интерес беше срещу известната дизайнерка от Раковски – Миглена Каканашева, по известна като Мегз.

Тя се изправи пред съда, за причиняване на катастрофа. Инцидентът се случи на 8 април 2019 година в град Раковски. Тогава, дизайнерката не спряла на знак „Стоп” и отнела предимството на лек автомобил „Хонда“. 71-годишната тогава Станка Ангелова е пострадала и настанена в болница за лечение.

В съдебната зала Мегз се извини и се призна за виновна.

„Много съжалявам за случилото се. Искам да се извиня на баба Станка, затова което претърпя заради мен. Признавам се за виновна и съм съгласна да заплатя за вредите, нанесени от катастрофата”, каза дизайнерката, обръщайки се към възрастната жена.

Миглена Каканашева получи общо наказание от 8 месеца условно лишаване от свобода, с 3 години изпитателен срок и 500 лева глоба. Освен това, тя трябва заплати и 7000 лева обезщетение на Станка Ангелова, 580 лева разноски по делото и 280 лева държавна такса.

Не винаги обаче съдбата на виновниците се определя от съда. Понякога се намесва и правосъдието свише. Такъв е случаят с Любомир Македонски.

Мъжът трябваше да се изправи пред Окръжен съд-Пловдив, затова че на 30 март 2014 година след употреба на солидно количество алкохол предизвика катастрофа, при която загинаха двама души, а той и други двама бяха тежко ранени.

44-годишният Любомир Македонски беше намерен мъртъв на пейка в парка на Сточна гара в центъра на Пловдив, дни преди началото на процеса. Македонски беше открит без пулс след сигнал от граждани към 112. 

Според очевидка преди това той е бил в компанията на свои приятели, с които често са забелязвани в неадекватно състояние в района на градинката. 

На обявеното заседание в пловдивския съд беше официално представен смъртният акт на мъжа, а делото срещу него прекратено. В залата присъстваха и близки на пострадалите, които са конституираните като частни обвинители и граждански ищци.

Съдията по делото Веселин Хаджиев обясни, че исканията им няма как да бъдат разгледани, поради факта, че няма проведено разпоредително заседание по делото, на което да присъстват всички страни. Такова няма и как да се състои, тъй като едната страна липсва.

Така един от най-тежките пътни инциденти в Пловдив за последните години остана в историята, без да има осъден. Смъртта на Любомир Македонски изпревари правосъдието, а възмездие за жертвите, пострадалите и техните близки на практика няма.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина