Тридневна акция по кръводаряване започва в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6726
Тридневна акция по кръводаряване започва в Пловдив

Акция по кръводаряване започва в Пловдив, а поводът е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни. Инициативата е на кмета Здравко Димитров.

Всеки, който желае да се включи в кампанията, може да го направи на 14, 15 и 16 юни от 8:30 до 13:00 часа в мобилен кабинет за кръводаряване, който ще бъде на улица „Емил Де Лавеле”.

Световният ден на кръводаряването, 14 юни, е обявен от ООН. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане. Инициативата се отбелязва от 2004 година.

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се. Денят се отбелязва в цял свят на 14 юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата за класификация на кръвните групи „АВО“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина