Тръгна кампания в помощ на осиротялото семейство на Петко Хинов

Автор: Plovdiv Now 43529
Тръгна кампания в помощ на осиротялото семейство на Петко Хинов

Преводачът, поет и писател Петко Хинов от Пловдив напусна този свят преди 2 дни, едва 49-годишен. Той остави съпруга и четирите му деца, едното от които е още бебе. В социалните мрежи тръгна кампания за помощ на осиротялото семейство.

Ето какво написа Ваня Шишкова във Facebook:

Скъпи приятели, отправям апел към всички вас.

Вчера внезапно от нас отлетя Петко Хинов - най-плодовитият преводач на България с китайски език. Широкоизвестен със своите записи и аудиокниги на проповеди. Човек, който живееше по изумителен начин на село, със съпруга китайка, с която имат четири деца, едното - току-що родено.

Петко Хинов беше истински възрожденец, бивш инок. Човек, който създаде такава общност в Севлиево и околността, че неговото дело отекна по цяла България.

Той бе и един от най-ярките борци за справедливост, срещу ЗС и всички други фашистки попълзновения на нашето време.
Китаистите организираме спешна финансова помощ за неговото семейство.

Казват, че е нужно едно село да изгледа едно дете. Представете си какво ще коства на една китайка в България, която живее на село и не владее добре български, да отгледа тук четири истински българчета.

Бъдете щедри към тези деца. Нека не позволим социалните да ги отнемат от майката. Нека им помогнем в следващите години да пораснат като значими членове на нашето общество, защото това са и наши деца.

За да разберете за какво говоря, ще ви кажа, че три от децата започнаха да четат на по три годинки. На шест цитираха стиховете на Вазов, Ботев. Познават цялата ни класическа литература, изразяват се както никой друг, като Катето на седем годинки например пише на съвременен български, на царски правопис и на китайски. Тошко, най-големият "батко" на девет е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН малък художник.

Моля ви за максимален репост.

Прилагам сметката на съпругата му:
Name: Li Xiao
IBAN: BG76STSA93001525650709
Bank: DSK Bank AD
SWIFT: STSABGSFXXX

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина