Спад на резервации за зимните празници заради пика на COVID-19

Автор: Plovdiv Now 5396
Спад на резервации за зимните празници заради пика на COVID-19

Резервациите за празниците са спрени от седмица заради пика на заболелите от COVID-19 и несигурността дали хотелите ще работят. Това съобщи председателят на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи” Златко Златанов.

Хората ни звънят да ни питат дали ще работят хотелите по празниците и ние не знаем какво да им отговорим, обясни той. Отказват да плащат капаро заради несигурността, предизвикана от пандемията. Ако преди това резервациите вървяха с пълна сила, то сега са тотално спрени. За да си запазят стая в един от хотелите във Велинград, туристите трябва да платят 50% капаро, което възлиза на 1500 лева. Българите обаче се притесняват, че ако на национално ниво бъдат затворени хотелите, няма да могат да посетят любимите си места, а и ще трябва да чакат за парите, платени за капаро. За това и се въздържат от резервации. Преди пика на заболелите записванията вървяха много добре и хотелите бяха почти пълни особено за празниците, но след новите здравни мерки резервации няма. Засега все още няма отменени записвания, сподели Златанов пред Телеграф.

Изследване

Той посочи, че ако се наложи, ще осигури бързи антигенни тестове и лаборанти, които да правят изследвания на хората, за да бъде осигурен безопасен престой. В противен случай всички заети в бизнеса са обречени на фалит. За да плащаме осигуровки и да държим хората на работа, местата за настаняване трябва да функционират, заяви Златанов. Той посочи, че повечето от гостите в хотелите във Велинград са българи, но има и руски туристи, които ще празнуват в ресторантите празниците около Коледа и Нова година.

Подготвили сме програма за гостите, която включва известни попфолк изпълнители, фолклорни групи, оркестри и други. Също така очакват да пристигнат певци от съседна Гърция.

Чужденци

Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции в България коментира, че има известно намаление на записванията за зимния сезон, но то е продиктувано основно от факта, че страната ни е в червената зона по заболеваемост. Като цяло засега няма отменени резервации, а записванията текат, но бавно. Има резервации за зимна ваканция на туристи от скандинавските страни, Великобритания, Русия, Израел и други, коментира Попов. Те предпочитат основно почивка в Банско и Боровец, тъй като обикновено идват със самолети, които кацат в София. Има обаче и много, които резервират хотели в Пампорово, уточни Попов.

Очаква се след месец да започнат записванията и на туристи от близките държави като Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Турция. Попов посочи, че основният проблем е със сертификатите на руските туристи. Очакваме държавата да признае зеления паспорт и на такива, които са ваксинирани с руския серум „Спутник“.

Туризмът закъса за работници в ски курортите

За проблем с набиране на кадри за работа в зимните курорти сигнализираха родните хотелиери. От Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите обявиха, че близо две трети от служителите в туристическия сектор са сезонни работници. След края на сезона тези, обикновено млади хора, които търсят препитание за себе си и своите семейства, не могат да взимат обезщетения на трудовата борса, защото не покриват изискванията за необходимия трудов стаж от Агенцията по заетостта.

Въпреки настояванията за социална мярка, чрез която да се подпомогнат тези служители, както и за дългосрочна програма за запазване на сезонните работници в туризма, управляващите не са направили абсолютно нищо, за да защитят кадрите в сектора. От години туристическият бизнес настоява и за облекчаване и улесняване на процеса за издаване на визи. Така ще могат да бъдат привлечени кадри от Молдова, Украйна и други страни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина