Предлагаме ви рецепта за сладкиш с ябълки, бадеми и фурми - много вкусен, здравословен и с дъх на есен.
Продукти:
ябълки - 2 по - малки
бадеми - 3 - 4 с.л. с връх (смлени)
фурми - 40 грама
кафява захар - 80 грама
ленено семе - 1 с.л., около 8 г
орехи - 50 грама
брашно от спелта - 50 грама
кокосови стърготини - 30 г фини, или кокосово брашно
кокосово масло - 3 с.л. разтопено
яйца - 2 бр. големи (или 4 белтъка)
канела - 1 к.л. по желание
ванилия - 1 брой
бакпулвер - 1 ч.л.
Приготвяне:
Разбийте яйцата (или белтъците) с кафявата захар до получаването на хубава пухкава пяна. За да се получи по-плътна смес, разбийте яйцата на водна баня на 50 градуса за около 3 минути.
Обелете и почистете ябълките (получават се около 170 грама) и ги смелете в блендер заедно с лененото семе, фурмите и орехите.
Добавете кокосовото масло и стърготините към яйцата. Прибавете смелните бадеми и сместа от блендера, като сипвате лъжица по лъжица. Бъркайте до хомогенност и накрая прибавете ванилията и брашното от спелта, към което сте добавили и бакпулвера.
Бъркайте внимателно и се старайте сместа да си остане пухкава. Ако е твърде рядка, прибавете малко брашно или смлени бадеми.
Прехвърлете в тава с хартия за печене. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете ябълковия сладкиш за 20-25 минути или докато забита клечка излезе суха.
Охладете здравословния сладкиш и го нарежете на парчета. Може да го намажете с мед.