Синдикатите в готовност за организиране на масов, национален протест заради орязаните болнични

Автор: Plovdiv Now 4311
Синдикатите в готовност за организиране на масов, национален протест заради орязаните болнични

„Ако предложението първият ден от болничния да не се заплаща бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, заявяваме, че имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и организиране на масов, национален протест на работещите български граждани”. Това се казва в позиция на КТ „Подкрепа”, разпространена днес. От синдиката настояват идеята, с която излезе коалиционният съвет миналата седмица, да бъде оттеглена и оборват аргументите на управляващите.   

„Единствените държави, в които първите няколко дни не се покриват нито от осигурителните фондове, нито от работодателите са общо 5 – Португалия, Естония, Латвия, Кипър и Ирландия. По-специфични са случаите на Франция и Испания, където по закон първите три дни работодателят не е длъжен да плаща, но по същество в колективните трудови договори, които покриват почти всички трудещи се, е вписано задължение за работодателите да изплащат и тези първи дни от болничните".

От синдиката не приемат и друг аргумент за промяната – нарастването на броя на болничните около националните празници.

„Докато масово се тиражира взимане на болнични от работници за сливане на празници, което дори по признания на представители на работодателските организации не е значим дял от общия брой случаи на временна нетрудоспособност, от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да „спестяват“ разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа.”

От синдиката напомнят и че не всички работодателски организации са подкрепили идеята и поставят въпроса кой всъщност я предложи. Оттам настояват и за среща с премиера Бойко Борисов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина