Силен старт на новия директор на пловдивската полиция! Обяви война на дрифтърите, масирани акции в заведенията

Автор: Парашкева Иванова 5509
Силен старт на новия директор на пловдивската полиция! Обяви война на дрифтърите, масирани акции в заведенията

Масови полицейски акции в гетата, специализирани операции на големите булеварди в Пловдив, регулярни проверки за непълнолетни, наркотици и тютюнопушене в големите нощни клубове под тепетата. Така започна управлението на новия директор на ОД МВР – Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. И макар, че работещите в системата на МВР да са свикнали с максимата, че всяко чудо е за три дни, в случая „чудесата” продължават вече два месеца. И резултатите определено са видими.

Броени дни след като пое ръководството на дирекцията, новият полицейски шеф се сблъска с проблем, който през последните години се неглижираше и това стана причина той да се превърне в истинска напаст.  Любителите на високите скорости, тунингованите коли и мотори, бяха превърнали няколко пловдивски булеварда в състезателни писти. Всяка нощ ревът на подсилените мотори огласяше Тракия, Кършияка и Мараша, а в неделя новоасфалтираното Асеновградско шосе ставаше почти официален кръг от Формула1 със съответните шампиони и залагания.  Оказа се, че решаването на казуса далеч не е мисия невъзможна и още след първите акции, нерегламентираните гонки рязко намаляха.  Няколко патрулки разположени на ключови места в града респектираха „състезателите”, а още първата нощ от проверките бяха глобени 15 души,  а шофьор преминал със 170км/ час преспа в ареста.  Акциите на пътя продължиха и петима дрифтъри останаха без автомобили, след като номерата на колите им бяха свалени.

Новото ръководство на полицията не се задоволи само с акциите на пътя, но заедно с НАП и ДАИ започна проверки на всички автошколи в града.  Факт е, че голяма част от пътно- транспортните произшествия се дължат на слабата квалификация на шофьорите. А слабата квалификация е следствие от безотговорността на собствениците на някои  автошколи, които очевидно се интересуват повече от печалбата, отколкото от това с какви умения техните курсисти излизат на пътя. Междинните резултати са показателни – в две от школите полицаите са се натъкнали на грубо нарушение – при засичане на информацията се оказва, че част от курсистите са изкарали теоретичната подготовка „задочно”.  Макар, че фигурират в списъците с хора, присъствали на теоретичната подготовка, се оказало , че по същото време са били в чужбина.  Проверката на всички автошколи в Пловдив, които са 68, трябва да приключи в края на ноември и тогава ще бъдат оповестени обобщените данни от проверката.

Междувременно бе разбита и мащабна схема за измами, функционираща на територията на цялата страна. Разследването започва от пожар на магазин за автомобилни масла на бул. „Дунав”. Причината за умишления палеж  е отмъщение, насочено към собственика, който изтеглил 39 000 евро от сметки на фирми, на които той е фиктивен собственик.  В рамките на няколко дни пловдивските криминалисти разплитат мрежа за пране на пари чрез сметки на дружества, регистрани от столичната фирма "Кепитъл Консултинг"  с титулярите са безимотни роми, които срещу 100 лева предоставят личните си данни.  

Новият директор залага основно на превенцията, защото е впрегнал целият ресурс на сектор Специализирани полицейски сили, които всяка седмица правят по няколко операции в Пловдив или областта.  СПО- та бяха проведени в Хисар, Асеновград, Стамболийски, Труд, в  пловдивските квартали с най- голяма концентрация на ромско население – Шекера и Столипиново.  В най- голямото гето бусове на СПС блокираха  ул. "Елба" и полицаите проверяваха  лични документи, акцизни стоки, както и магазини, в които се продават фалшификати на световни брандове. По време на операцията бяха открити ментета на "Адидас", "Армани", "Версаче" в 4 магазина .

Паралелно с това през уикендите в Пловдив се провеждат  и проверки в нощните клубове съвместно с НАП. Миналата седмица полиция влезе в клубовете „Бушидо” и „W”,  а следващата събота акцията бе на територията на „Сикретс”.   Сериозни нарушения не са открити, но ст. комисар Рогачев е категоричен , че проверките няма да спрат.

В първото си интервю новият директор заяви, че един от приоритетите му ще бъде прочистването на сборищата на проститутки по входовете на града и на Скобелева майка вече по- често може да бъде засечена полицейска патрулка отколкото мургава жрица.

В началото на октомври на автомагистрала „Тракия” бе задържан тир, , натоварен с цигари контрабанда.  Във влекача на камиона са открити и иззети общо 10 мастърбокса цигари без български акцизен бандерол от марките  "Реджина" и  "Купър" .

Часове по-късно, в стопански двор в село Цалапица,  полицаи от  РУ – Стамболийски разкриха работилница за преработка на тютюн.  Там бяха намерени 200 кг нарязан тютюн, а четиримата работници – задържани.  Акциите срещу търговците и  производителите на контрабандни цигари и тютюн са ежедневни, но срамът от разбитата от софийски служби  фабрика в село Труд още дълго ще се помни. Макар и неофициално, в Областната дирекция са сигурни , че фабриката, която е работела цели 2 години под носа на всички служби и произвеждала по 6 хиляди мастер бокса всеки месец, е причината за неочакваното преместване на предишния директор ст. комисар Атанас Илков.  Само преди дни началникът на районното в Труд също бе преместен на друга служба и позицията все още е вакантна.

Според източници след изборите вакантни места ще има в още няколко районни управления под тепетата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина