Шофьор на рейс, прегазил жена в Пловдив, година и половина е без обвинение

Автор: Ива Модова 10834
Шофьор на рейс, прегазил жена в Пловдив, година и половина е без обвинение

Жената,прегазена от автобус преди година и пет месеца в Тракия, все още не е погребана и тялото й е в пловдивската морга.

Припомняме, че инцидентът стана 30 юни 2018 година на Околовръстното на Тракия. Автобус №9 на пловдивския градски транспорт е помел жената, докато е извършвал ляв завой. Пострадалата жена е пресичала не на пешеходна пътека, а по самото шосе.

63-годишният водач на автобуса бе задържан за 24 часа, а след това освободен.

И към днешна дата наказателно дело срещу водача не е започнато. Това разказа пред наш репортер синът на загиналата – Георги Димитров. Той е бездомник и е подложен на системен тормоз от ромски клан, занимаващ се с рекет и изнудване на клошари, просяци и бездомници в района на Централна гара.

Георги е бил обран и малтретиран от тартора на групата, а опита му да потърси правата си, е последван от заплахи за живота му, отвличане, тровене и побой.

Майката на Георги – Атанаска Николова е загинала намясто под гумите на автобуса. Тя живеела с втория си мъж в барака, близо до лобното й място. Били изключително бедни, събирали стари пластмаси, вестници и железа. Половинката й - Николай имал проблем с алкохола и не работел.

За смъртта на майка си, Георги научил едва преди 10 месеца.

„Тъй като бях по улиците и нямах адресна регистрация, полицията ме е търсила в Пазарджик. Преди 10 месеца бях до родния ми град, за да постъпя в болница. Тогава се срещнах със зет ми и той ми каза за майка. С Николай имаха брак 30 години”, разказа Георги. Той не е поддържал връзка с близките си, макар да са били в един град.

По разказа на Димитров, вече повече от година, водачът на автобуса не е привлечен като обвиняем. Нещо повече – той все още управлява автобус от градския транспорт и книжката му не е отнета.

Пастрокът му обаче бил завел гражданско дело срещу водача, работодателя му и застрахователите.

Наш репортер се свърза с адвоката на Николай. Ангел Дунков потвърди информацията, предоставена от сина на жертвата.

„Все още не ми е предоставен обвинителен акт и до колкото разбирам, такъв все още няма. Година и пет месеца се чакаше експертиза, която забави делото. Съвсем скоро бе изготвена и според нея, водачът на автобуса е можел да предотврати инцидента и безспорно той е виновен за трагичния инцидент”, разказа адвокат Дунков. Той добави обаче, че преди месеци съпругът на жертвата – Николай е починал.

„Наистина жената все още не е погребана. По думите на синът й – Георги, семейството са нямали пари, за да си приберат тялото и да я погребат. Изисках в съдебна зала от водача и работодателя му да поемат поне разходите по опелото, но това така и не се случи”, допълни Дунков.

От прокуратурата в Пловдив също потвърдиха, че случаят все още е на фаза досъдебно производство и обвинителен акт към този момент не е предявен.

Георги Димитров не е бил част от гражданското дело. След смъртта на пастрока му, той не може да се яви като негов наследник.

„Опасявам се, че делото може да бъде прекратено. Искам наказание за водачът на рейса, защото е бил виновен. Ще заведа и аз дело”, каза още Георги.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина