Събития с вход свободен: Градската галерия и археологическия музей се сбогуват с Пловдив 2019

Автор: Plovdiv Now 9429
Събития с вход свободен: Градската галерия и археологическия музей се сбогуват с Пловдив 2019

Градската художествена галерия в Пловдив и Археологическият музей се сбогуват с Европейската столица на културата, като канят жителите и гостите под тепетата на няколко интересни събития с вход свободен, а именно:

Градска художествена галерия  - Хепънинг „Усмихни се, Пловдив“ - в продължение на 3 дни в галерията ще се създаде най-голямата изложба от усмивки, с която Пловдив посреща 2020 година. Това ще стане на 10, 11 и 12 януари, Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15, 2 етаж

Галерия „Капана“ пък кани на изложба графики от фонда на Дирекция „Култура и културно наследство“, като откриването е по-късно през месеца - на 28.01.2020 г. от 18.00 часа.

Регионален археологически музей  - Изложба под надслов „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства“. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с експонати, свързани с известни дарители на Пловдив на 11.01.2020.

Презентация на тема „Археология за всеки – 2019 г. Резултати и очаквания“ – обзорна презентация на проекта „Археология за всеки“, създаден и реализиран специално за Пловдив – европейска столица на културата“, от 10,30 часа, отново на 11 януари.

Беседа на тема „Дарителството като основа на музейната дейност“ - от 13,00 часа, на 11 януари.

Припомняме, че Пловдив ще предаде символично щафетата на следващите Европейски столици на културата точно година след старта на мащабното събитие. Фондация "Пловдив 2019" е поканила екип на Опера Пловдив за организатор на официалната церемония, която ще се състои на 12 януари, неделя, в Дом на културата "Борис Христов" от 19 часа.

„Четирите годишни времена“, четири мултимедии за четирите сезона, през които премина Европейска столица на културата, четирите платформи на програмата „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“, „Релаксиране“  ще обединят церемонията.

Протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца - лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) - 2020 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина