Раздори, контузии, смяна на треньори - какво доведе до провала на Ботев този сезон

Автор: Plovdiv Now 3230
Раздори, контузии, смяна на треньори - какво доведе до провала на Ботев този сезон

Автор: Валентин Видолов, TrafficNews.bg

Ботев записа нулев сезон още преди началото на мачовете от втория полусезон в елита. Тимът отпадна на осминафиналите в турнира за Купата срещу Славия, а освен всичко друго в първенството все още не е осигурил спокойствието си, а именно влизане в групата на отборите между 7 и 10, което означава, че тимът няма да се бори за оставането си в елита. 

Какво обаче се обърка в клуба. Отборът има финансова стабилност и единствено Лудогорец и ЦСКА имат по-висок бюджет от "канарчетата". Отборът от миналия сезон беше запазен, а тогава Ботев постигна историческо класиране - трето място и бронзови медали, нещо което не се беше случвало от 27 години. Пловдивчани се завърнаха и в евротурнирите, където не бяха играли 5 години. 

Въпреки това обаче "канарчетата" разочароваха всички, а играта също не е никак на ниво. Ботев имаше наглед лесна програма в началото, но допусна шокиращи загуби и у дома, а още в първия кръг тимът падна от новака Хебър с 0:1. Последваха и загуби от последния Спартак Варна като гост и тимът изпусна доста точка от отбори, от които през миналия сезон не загуби нито един мач. През миналия сезон "жълто-черните" загубиха само от четири отбора - три пъти от Лудогорец, по два пъти от Левски и Черно море и по веднъж от ЦСКА. Отборът направи и рекорд, побеждавайки у дома всички шест софийски отбора. Домакинските поражения за целия сезон бяха само три, а през този сезон тимът направи три домакински загуби още в първите си три домакинства. 


Домакинската победа над ЦСКА 1948 беше единственият голям успех на тима през първия полусезон

За един полусезон Ботев се раздели с двама треньори - Азрудин Валентич и Желко Копич, записа едва седем победи във всички турнири и допусна 13 загуби. Любопитно е, че отборът направи само две равенство. Само за справка през миналия сезон загубите на Ботев във всички турнири бяха 9, а сега само за един полусезон те са 13. 

Ботев зимува на 10-то място с 19 точки с равни точки, но по-добри показатели от 11-ия Берое. Пловдивчани трябва задължително да търсят това десето място, защото то ще им осигури спокойствието до края на сезона. Ако Ботев не успее да завърши на 10-то място ще се наложи тимът да се бори за оставането си в групата. Пловдивчани нямат никакъв шанс за седмото място, което дава право на бараж за влизане в евротурнирите. Тимът е вече на 10 точки от Черно море, който в момента се намира на седмото място. Разликата между 8-и и 9-ия - Арда и Локомотив също вече не е малка - седем точки, а пловдивчани загуби и от двата отбора в преките мачове - на два пъти от Арда и веднъж от Локомотив София. 

Треньорите

Ботев смени двама треньори през първия полусезон. Тимът първо замени Азрудин Валентич, който подаде оставка след отпадането от Апоел Никозия. Валентич остана в клуба като съветник на собственика Антон Зингаревич, но според последните информации и Валентич вече няма да е част от Ботев под никаква форма. Хърватинът Желко Копич замени Валентич и Ботев успя поне да направи серия от няколко домакински победи, но в последните мачове за сезона нещата пак не бяха никак добри, а след отпадането от Славия за Купата Копич беше освободен. Все още не е ясно кой ще е новият наставник на тима. Повечето коментирани имена са на българи. 


Желко Копич не успя да извади Ботев от дупката

Липсата на Тодор Неделев 

Капитанът на Ботев претърпя тежка катастрофа с националния отбор и черепът му беше счупен. Това го извади от игра за целия първи полусезон, а Ботев така и не намери адекватен негов заместник. Нямаше типичен плеймейкър, който да захранва играчите с голови пасове. Неделев е играч, който може с едно докосване да реши мач

Многото контузии 

Определено тук вина може би има и щаба, защото в клуба имаше постоянно контузени играчи. Някои отсъстваха по-дълго други се връщаха по-бързо, но всичко това определено повлия и то в негативна естествено. Испанецът Антонио Перера, който беше взет за заместник на Неделев беше взет контузен, а се оказа, че положението с него не е никак добро. Перера влезе в групата за мача с Хебър като гост, но се оказа, че трябва да претърпи операция и може би до март въобще няма и да се появи в игра. Той все още няма и официално записана минута. Контузи имаше на много от основните играчи, което повлия много. 

Защитата 

Нивото на бранителите падна доста и през този сезон тимът е допуснал цели 25 гола за един полусезон, а само Берое, Ботев Враца, Хебър и Спартак Варна са с по-лоши показатели и са допуснали 30 или над 30 попадения. През миналия сезон Ботев допусна 34 гола за целия сезон. 

Положителното 


В нападение само Ману и Бароан вкарваха головете за Ботев

Единственото положително в Ботев беше, че играчи като Хидайет Ханкич и Антоан Бароан се преродиха. Ханкич стана титулярен страж и изигра много силни мачове под рамката, а Бароан, който през миналия сезон не вкарваше толкова често сега е голмайстор на отбора и вкарва редовно. Ботев взе на пожар Елвис Ману, а бившият играч на Лудогорец се отблагодари с добри игри и голове, които обаче в някои от мачовете и не стигнаха за нещо повече от почетна загуба. 

Раздорите 

В клуба се стигна и до срамна ситуация двама треньори да се бият помежду си. Конфликтът между треньорите Алекса Бошкович и Артур Ованесян им коства съвсем логично и работата в клуба, но това наистина не се беше случвало в клуба и показа, че напрежението е много голямо. 

Бъдещето

По всичко изглежда, че Ботев ще има чисто нов щаб, след като освен треньора Желко Копич клубът се раздели и с четирима от неговите помощници. Дали обаче тимът ще направи сериозна чистка сред футболистите още не е ясно. За момента няма освободени играчи, но може би това ще се случи в следващите дни. През зимата като цяло трудно се правят стойностни трансфери и по-скоро Ботев няма да прави много трансфери сега. Хубавата новина е, че от февруари Тодор Неделев трябва да се завърне в игра. Както вече споменахме Ботев ще има да се бори най-вече за своето спасение и да избегне срама да е в групата, която ще се бори за оставане. Ако го постигне това отборът ще има по-голямо спокойствие и ще може да играе по-освободено и да се подготвя за новия сезон. Въпреки това едва ли някой в Ботев може да бъде доволен от това, което стана през този сезон. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина