Пролетна умора или пролетна депресия - от какво страдаме през този сезон

Автор: Plovdiv Now 3629
Пролетна умора или пролетна депресия - от какво страдаме през този сезон

В последно време сезонната депресия стана повече модно понятие, описващо моментното състояние на духа, а не истинското, което се характеризира с апатия и незаинтересованост не само към ежедневните занимания, но и към социалния живот.

Известно е, че преходните сезони влияят на някои психични заболявания. Много хора чувстват промяна в настроението с настъпването на пролетта. Най-често страдащите от депресия без видима причина започват да се концентрират по-трудно, чувстват напрежение и тревожност, отслабват, апатични са към заобикалящия ги свят, загубват здравия си сън и искат да останат сами.

Симптоми

Трябва да разграничаваме пролетната умора от депресията. През пролетта почти всеки чувства умора, която се изразява в намалена трудоспособност и концентрация, както и чувство на незадоволеност. Симптомите се припокриват с тези на депресията. Ако този процес продължава по-дълго от 2 седмици вече можем да говорим за депресия.
Типичните симптоми са чувство на отпадналост, умора, безсилие, песимистично настроение, нарушен сън и апетит, ранно сутрешно събуждане. Някои от симптомите, характерни и за друга патология, често са свързани с депресията – оплаквания от стомашно-чревния тракт, дихателни нарушения (недостиг на въздух, лесна уморяемост), сърцебиене, тежест в гърдите, изтръпване на крайниците.

Често пролетната умора се появява, като последица от продължителна диета и липса на витамини през зимата. Ако с настъпването на пролетта усетите някой от симптомите на сезонна депресия или умора, вземете незабавни мерки. Първата е да набавите на организма необходимите витамини и минерали. Консумирайте повече плодове и зеленчуци и избягвайте мазните храни. Излизайте сред природата и се възползвайте от всеки слънчев лъч, за да си набавите вит. D, който през зимните и мрачни дни ни е липсвал. Отидете на шопинг, поглезете се.

Депресията засяга два пъти по-често жените. В уязвимата група попадат и самотници, хора от по-ниските социални слоеве, безработни. Някои професионални групи боледуват по-често – напр. учители, лекари.  Често е налице повторяемост през годините. Известно е, че между 9 и 15% от хората са боледували от депресия някога през живота си.
Някои от заболелите се обръщат сами към лекар, други са насочени от близки, а голяма част изобщо не търсят медицинска помощ. Малко са тези, които се обръщат към психиатър, насочени от общопрактикуващ лекар. Повечето решават да посетят психиатричен кабинет, след като споделят проблемите си с друг пациент, който вече е посещавал специалист.

Диагностика и лечение

Основният диагностичен метод на психиатрите е подробен разговор с пациента. Търси се и допълнителна информация от близки, които могат да дадат още данни за състоянието. Необходимо е по-продължително наблюдение. В зависимост от тежестта на депресията някои пациенти се лекуват медикаментозно, с психотерапия или комплексно, а други се приемат в болница. Болничното лечение може да бъде стационарно или в условията на дневен стационар. Най-тежките случаи се хоспитализират и получават денонощно комплексна медицинска грижа.
В медикаментозната терапия се прилагат лекарства от групата на антидепресантите. Съвременните антидепресанти са с добър терапевтичен ефект и нямат странични действия. Не предизвикват зависимост, а взети в големи количества не водят до токсични явления. Лечението продължава около 4-5 седмици, понякога и няколко месеца в зависимост от тежестта на депресията.
При адекватно лечение болният запазва социалната си активност и качество на живот. Тези, които не провеждат терапия, са неработоспособни. Често някои от тях губят работата и приятелите си, а болестта се отразява сериозно на техния начин на живот. При някои болни, които не потърсят лекарска помощ, депресията може да се задълбочи и да хронифицира. Съответно това може да доведе до по-сериозни последици. Не е тайна, че хората с депресия често мислят за самоубийство, някои от тях правят опити, а малка част ги реализират. Ето защо при депресивни състояния е необходимо навременно лечение с адекватна продължителност и доза.

Като профилактична мярка се препоръчва хората, които всяка година страдат от пролетна депресия и добре познават това състояние, да се натоварват по-малко в тези периоди. Още при първите симптоми е добре да потърсят психиатър, който да им назначи медикаментозно лечение. Така проблемът ще бъде овладян по-лесно и по-рано.

Източник: Списание Алианс Сървиз

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина