Избраха фирма за демонтаж на кюмбетата, преди да сложат климатици за 28 млн. лева в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 1634
Избраха фирма за демонтаж на кюмбетата, преди да сложат климатици за 28 млн. лева в Пловдив

Община Пловдив си взе поука от предишния програмен период за подмяна на старите отоплителни уреди с екологични, като избра първо фирма за демонтажа им. Докато тече голямата поръчка за новите екоуреди за 28 млн. лева, градските власти финализираха другата процедура, пише trafficnews.bg.

В предишния мандат до последно нямаше фирма, която да извози кюмбетата, тъй като четири процедури се провалиха. Това постави под риска цялата програма, като Община Пловдив бе пред угрозата да връща над 10 млн. лева на Европа.

С решение от преди дни зам.-кметът по екология Иван Стоянов е избрал на първо място фирмата „Гаро 2004“ ЕООД за дейностите. Компанията на Емил Иванов е една от най-големите в Пловдив, които се занимават с вторични суровини.

Тя е дала и най-ниската цена от 253 хил. лева без ДДС.  На второ място е класирана „Балкант“ ЕООД с оферта от 266 хил. лева, а консорциум „МобиЕкоПро“ е бил отстранен от участие.

Срещу сумата избраната фирма трябва да демонтира приблизително 4249 броя стари отоплителни уреди.  Другите дейности са обезопасяването и транспортирането им до пункт за вторични суровини и последващото им рециклиране.  Парите, които се взимат от пунктовете, пък трябва да се върнат по сметките на Община Пловдив. Според програмата „За по-чист въздух!“, те трябва да се инвестират в озеленяване на пространства в Пловдив.

Все още комисиите в Община Пловдив разглеждат голямата поръчка, която е за доставка и монтаж на екологичните уреди.  Тя е на стойност от 28 млн. лева,  като над 20 фирми са подали оферти по четирите позиции. Интересът към климатиците е най-голям, като по процедурата са кандидатствали 11 фирми.

От 28 млн. лева  най-голямата част от финансирането е за закупуването на климатици. Сумата е за 14,3 млн. лева срещу нея трябва да се закупят 6435 климатици. Най-много от тях са с големина 12-ки  -2967 броя. Ако интересът към климатиците е по-голям, ще бъдат пренасочени още 4,4 млн. лева за покупката на още 1900 отоплителни системи и така общият им брой ще стане 8365.

Втората най-голяма позиция е за закупуването на камини и котли на пелети. Сумата е 8,8 млн. лева, а срещу това ще се доставят 354 от уредите.

Новата опция, която се предвижда в този програмен период е монтирането на термопомпи и вентилаторни конвектори за 4,4 млн. лева. Броят на термопомпите  е около 200, а 100 са конвекторите. Ако интересът към тях е по-голям, то сумата от 4,4 млн. лева ще бъде разпределена за тази позиция за същия брой отоплителни уреди.   Последната позиция е за закупуването на радиатори за 1,3 млн. лева.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина