Проф. Кантарджиев: Топлото време забавя разпространението на вирусите

Автор: Plovdiv Now 4085
Проф. Кантарджиев: Топлото време забавя разпространението на вирусите

“Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на Европа, там където е било по-топло през декември, съответно и заболелите са по-малко. Когато сме навън и на слънце”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Според него COVID-19 е отслабнал.

“Който е болен да си стои вкъщи. Мерките за проветряване и миене на ръце не трябва да се занемаряват. Дано да няма натоварване на здравната система”, каза Кантарджиев в ефира на bTV.

“Няма нищо страшно като кажем двата грипа. Те са по-скоро от тип А. За този вид грипове са лекарствата действат най-добре. Тези лекарства са достъпни от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Те се продават с лекарско предписание и действат до 36 часа от заразяването”, добави той.   

“Грипът се различава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен период около 24 часа. Друго, което го различава е, че в рамките на два часа от пълно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, дразнене от светлината, болка в очните ябълки, повишава се температурата, има суха непродуктивна кашлица”, заяви Кантарджиев.  

По думите му се очаква пикът на грипа през януари.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина