В периода на постите преди Рождество ви предлагаме рецепта за вкусна торта без животински продукти, която по нищо не остъпва на традиционните.
Продукти:
олио - 3/4 ч.ч.
захар - 3/4 ч.ч.
вода - 1 с.л.
моркови - 2 броя, средни
ябълки - 1 брой, средна
канела - 1 ч.л.
какао - 1 ч.л. натурално
орехи - 60 г смлени
брашно - 1 и 1/3 ч.ч. пресято
сода - 1 ч.л. бикарбонат
ванилия - 2 прахчета
ЗА КРЕМА
сметана - на прах растителна
захар - 3 с.л. пудра
ЗА ГЛАЗУРАТА
черен шоколад
Приготвяне:
Настържете на фино ренде обелените и почистени моркови. Разбийте олиото със захарта, докато захарта се разтопи и добавете настърганите моркови и ябълка, канелата, какаото, орехите и пресятото със содата брашно.
Ако сместа е прекалено рядка, може да добавите още 1-2 с.л. брашно. Объркайте хубаво с ванилията и сипете блата в тава, застлана с хартия за печене. Сложете да се изпече в загряна на 180 градуса за около 15-20 минути.
След първите 15 минути отворете фурната и проверете готовността с клечка. Изпечения блат оставете да се охлади и го разрежете на 2 отделни блата. Слепете ги с разбитата със захарта и есенцията сметана.
Отгоре полейте тортата с разтопения на водна баня шоколад.