Пловдивчани скочиха срещу застрояването край Гребната база

Автор: Plovdiv Now 6631
Пловдивчани скочиха срещу застрояването край Гребната база

Десетки пловдивчани се събраха на протест пред Общината срещу отреждането на парцел от 81 дка край Гребната база за строителство. Недоволството идва ден, след като областният управител Ангел Стоев заяви, че няма как да върне Общия устройствен план за ново разглеждане, пише TrafficNews.bg.

Статутът на имота бе променен през изменението на Общия устройствен план на сесията на 24 ноември.  Теренът е част от 140-те декара, които Община Пловдив загуби чрез апорт в т.нар. Дисниленд в мандата на д-р Иван Чомаков.

Според новите показатели в зона за рекареация, там може да се застрои 65 000 кв.м. Според протестиращите това е 100 млн. лева частен интерес, но срещу него стои обществения интерес.

Протестиращите се включват и в подписка с искания от Община Пловдив и държаните институции. Тя е за промяна на статута на имота отново за зеленина, както и той да бъде отчужден и да се направи парк.

„Всички може да си визуализират картата на Пловдив и да видите как тази зелена площ една от най-западните точки на града. В същото време ветровете са от северозапад, и именно през този парк и зелената зона на бул. „Свобода” влиза чистия въздух в центъра на града. В Пловдив зелените площи не са много, те трябва да се разширят и да изглеждат по-добре”, заяви ландашафтния архитект Невена Цветкова.

Според един от организаторите на протеста Тони Стойчев Общинският съвет и кмета Здравко Димитров работили като брокери във фирма за недвижими имоти.

Тя напомни, че съседните 50 дка от имота са били  отчужден от Община Пловдив срещу 50 дка апетитни общински имоти за застрояване вместо да се отчужди за няколко милиона лева.

„Община Пловдив направи сделка кон за кокошка с фирмата собственик „Тея инвест”. Така хем те взимат имоти за строителство, хем дават 50 дка на общината да им направи парк, а в съседство да си построят жилищен комплекс”, заяви Стойчева.  Тя каза още, че обжалват решенията в съда за промяната на Общия устройствен план.

Протестиращите викат "Оставка" и "Мафия". 

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина