Пловдивчани протестират днес срещу застрояването до Гребната база

Автор: Plovdiv Now 4503
Пловдивчани протестират днес срещу застрояването до Гребната база

Автор: Соня Желязкова

Десетки граждани се събраха пред Областната управа в Пловдив, за да изкажат несъгласието си в сърцето на парк „Отдих и култура” да се издигат сгради. Недоволните пловдивчани призоваха областният управител Ангел Стоев да защити интереса на Гребната база. Протестът озвучен и от гайдаря Ангел Каравланов, а някои от протестиращите развяват трибагреници, видя trafficnews.bg.

Те се обявиха категорично против застряването и настояват Стоев да влезе в законовите си правомощия и да върне за прегласуване ОУП в общинския съвет.

Инициативния комитет начело с Тони Стойчева събира и подписка, а в онлайн петицията подписите са над 5000 само за три дни.

5-годишния Калоян също се обяви срещу изсичането на дървета с цел на тяхно място да изникнат сгради. По свое желание той е нарисувал и плакат, с който днес застана пред сградата на областна.

Това е вторият протест, който се организира от граждани против новия ОУП на Пловдив. Малко преди да бъде гласуван в Общински съвет, пред сградата на местния парламент се събраха десетки пловдивчани, които защитиха интересите на зелената зона в сърцето на парк „Отдих и култура“. Те поискаха планът да не бъде предлаган за гласуване в този му вид. Това обаче не бе уважено от общинарите, които в крайна сметка и след часове на дебатиране, приеха ОУП-а, позволявайки възможността в зеленото пространство да се издигнат 3-етажни сгради.

Припомняме, че въпросният имот от 81 дка е бил общинска собственост, преди да бъде апортиран в смесеното дружество, което трябваше да строи пловдивския „Дисниленд“ в мандата на д-р Иван Чомаков. След това той бе изгубен и смени няколко частни собственици.

Протестиращите искат общината да си върне собствеността над имота, така щото той да бъде отреден за зелени площи.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина