Задава се скок в цената на хляба

Автор: Plovdiv Now 8548
Задава се скок в цената на хляба

Хлябът ще поскъпва, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Причините за това са комплексни - от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Тя обяви, че не участват в стачки, защото ако народът остане без хляб, това означава обявяване на военно положение. "Ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни", каза тя.

По думите й нямаме ясна представа как ще се отрази поскъпването върху целия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина. Суровината не беше включена в таблицата на Световната банка. 

"Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", каза Кукушева пред БНР.

Тя не пожела да конкретизира поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.

Кукушева отново повтори, че в хлебопроизводството има огромен сив сектор и поскъпването би увеличило неговия обем.

Другата причина за поскъпването е сушата. "Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите", каза Кукушева и обясни, че няма опасност България да остане без пшенична реколта.

Очакването поскъпване на цената на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина