Неда Антонова на 80 години! Изключителна жена творец, любима на читателите в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 34938
Неда Антонова на 80 години!  Изключителна жена творец, любима на читателите в Пловдив

Писателката Неда Антова навършва 80 години днес! Тази изключителна жена творец два пъти гостува в Пловдив и е добре позната на читателите под тепетата. През февруари и септември тази година тя представи на пловдивчани два от ярките си романи - единия, посветен на Преподобна Стойна, а другия - на Паисий Хилендарски.

Родена е на днешния 28 ноември 1940 година в плевенското село Николаево. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист, редактор в художествената редакция на Военно издателство "Свети Георги Победоносец". Писател е в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател е на списание "Отечество". Член е на Съюза на българските писатели от 1983 година.

Автор е на стихосбирката "Повторими неща".

Писателката Неда Антонова е любима на българстите читатели зарази многобройните си ярки исторически романи.

Тя е автор на тетралогията "Памет": "Войната свърши в четвъртък", "Не умирай вместо мен", "Ангела", "Приют за щастливи", както и  на трилогия за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички".

Други нейни романи са "Три кита в аквариума", "Лобният път на сърцето", "Надали", "Полугол и полугола", както и трилогията "Вино": "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса".

Неда Антонова е и автор на повестта "Ирма, жената на бог Марс", но и на пиесите "И слезе Господ на земята", поставена в Театъра на армията, "Гълъб за сърдечни послания" и "Звезда от последна величина" - в телевизионния театър.

Трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“ също са излезли под нейното перо.

На особен читателски интерес се радва и книгата за „Преподобна Стойна – неканоничната светица“.

Последната й издадена книга през 2020 година е „Пепел от мислеща тръстика“. Творбата съдържа бисерчета мъдрост във вид на сентенции и кратки прозрения. Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки и полски език. Има награди от Националния фонд "Развитие" и Националния център на книгата.

Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата "Златния меч" за най-добър разказ на списание "Български воин". Днес писателката живее, твори и работи в Търговище. Тази крехка жена, водена от порива си да изважда на бял свят значими исторически личности с техните човешки и затрогващи истории, ни оставя всеки път без дъх не само с прекрасните си книги, но и с бъдещите си проекти да пресъздаде едни от най-великите любовни истории на България. Любовта, като велика движеща сила, преминаваща границите на етноси, религии, политически и исторически дадености и противоречия.

Да е благословена Неда Антонова, имаме нужда от нея и книгите ѝ и като хора, и като българи!, казват многобройните й верни читатели.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина