Наближава последната за годината Голяма задушница

Автор: Plovdiv Now 11552
Наближава последната за годината Голяма задушница

Архангеловата, наречена още мъжка, задушница е в съботата, на 6 ноември, преди Архангеловден и е последната за годината. Архангеловден се празнува на 8 ноември.

Тя е една от трите големи задушници, заедно с Месопустната и Черешовата. Всяка година датата е различна.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина