На този ден: Последната пилотирана мисия до Луната, започва Голямата депресия

Автор: Plovdiv Now 3382
На този ден: Последната пилотирана мисия до Луната, започва Голямата депресия

През 1886г. футболният Арсенал изиграва първата си среща в историята си. Тимът побеждава с 6:0 Истърн Уондъръс.

През 1930г. Националната банка на САЩ обявява фалит и затваря всички си клонове, в които имат сметки над 400 хиляди клиенти. Това дава началото на Голямата депресия в страната. 

През 1936г. Кралят на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Едуард VIII абдикира от престола. Причината е, че според тогавашните закони съпругата на краля не може да бъде разведена. Става въпрос за американката Уолис Симпсън. Според повечето изследователи Едуард е щял да устои на позицията и да остане крал, но имиджът на Короната щеше да бъде разбит за години наред. Той управлява 11 месеца преди да абдикира, а на поста се възкача неговият брат, който става Джордж VI. Той е бащата на сегашната кралица на Великобритания Елизабет II. 

През 1941г. нацистка Германия и Италия обявяват война на САЩ. Американците влизат във войната, след като обявяват война на Япония след нападението над Пърл Харбър.

През 1946г. На общото събрание на ООН е учреден фонда УНИЦЕФ. Той е осигурява спешна помощ, храна и здравни грижи за децата, пострадали от Втората световна война. Впоследствие организацията се разраства и в момента мога на милиони деца по цял свят.

През 1972г. Аполо 17 на НАСА, става последната пилотирана мисия, която каца на Луната. След това НАСА слага край на програмата си Аполо.

През 1983г. главата на римокатолическата църква папа Йоан Павел II посещава протестантска църква за първи път

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина