Митрополит Николай и трима бивши кметове са на тържествената сесия на Общинския съвет днес

Автор: Благовест Андонов 6107
Митрополит Николай и трима бивши кметове са на тържествената сесия на Общинския съвет днес

Пловдивският митрополит Николай и трима бивши кмета на Пловдив – Иван Тотев, Иван Чомаков и Тодор Петков дойдоха на тържествената общинска сесия по повод 150 години от учредяване на Българската екзархия. На заседанието не присъства градоначалникът Здравко Димитров, който в момента е в София на заседание на Министерски съвет, очаква се днес да се гласуват 37 трансфер за спортна инфраструктура на Пловдив.

На 28 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска църковна йерархия (наречена „екзархия“) от Цариградската патриаршия. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

На 28 февруари в 10 часа в храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен молебен по повод 150-годишнината. Утре от 18 часа в Културен център „Тракарт“ ще се открие документална изложба „ 150 години Българска Екзархия“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина